Ijesztget az IMF: Bajba kerülhetnek a bankok

Vágólapra másolva!
Katasztrofális hatással járna a politikusok késlekedése az európai és globális bankrendszerre, véli az IMF, mivel a bankunió és a spanyol mentőcsomag halogatása újabb stresszhullámot indíthat, ami miatt a bankoknak az eddiginél is agresszívebben kellene leépítenie kockázatos eszközállományukat.
Vágólapra másolva!

Akár 4500 milliárd dollárnyi eszköztől is kénytelen lenne megválni az európai bankszektor, ha nem sikerül az eurózóna válságát megállítani - írja az IMF a tegnap megjelent globális pénzügyi stabilitási jelentésében. A Valutaalap ezzel 18 százalékkal megemelte áprilisban megfogalmazott hasonló becslését, és igyekszik minél erősebben a mielőbbi kiegyezés felé terelni a politikusokat.

Az IMF elemzése szerint a bankunióról szóló megegyezés elhúzódása és a spanyol ellenállás az európai mentőövvel szemben a látszólagos nyugalom ellenére hamarosan újabb stresszhullámhoz vezethet Európában. Az ECB által bejelentett - de még nem elkezdett - kötvényvásárlások ugyan nyújtanak némi haladékot, de a probléma lényegét nem oldják meg.

Az európai bankszektorban mintegy 600 milliárd dolláros hitelcsökkentés zajlott 2012 első felében, ezzel a bankoknak sikerült annyira megerősíteniük a mérlegüket, hogy elkerüljék a súlyosabb eszközértékesítéseket (amiből természetesen azért láttunk, nem is keveset).

A krízis kiújulása ugyanakkor könnyen eltüntetheti ezt a biztonságos érzést, a kockázati felárak emelkedésével pedig a bankoknak további jelentős pozíciókat kellene leépítenie, illetve üzletágakat értékesítenie, ez pedig erősítené a lefelé mutató spirált.

Érdemes kiemelni, hogy a 4500 milliárd dolláros összeg a legsúlyosabb forgatókönyve az IMF-nek, arra az esetre, ha a politikusok nem jutnak megegyezésre a legfontosabb kérdésekben, így például a bankunió területén. Az alapforgatóköny csupán 2800 milliárd dolláros eszközleépítésről szól, de áprilisi 2600 milliárd dolláros becsléshez képest ez is emelkedést jelent.

Az IMF a tegnap közzétett jelentésében érezhetően csökkentette a globális növekedési várakozásokat is, világgazdasági szinten 3,6 százalékos növekedéssel számol.