Becsaphatta az Egyesült Államokat a Wells Fargo

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Igazságügy Minisztériuma nagyjából 600 millió dollárra perli a Wells Fargót annak nem megfelelő és kárt okozó hitelezési gyakorlata miatt. Állítólag a cég menedzsmentje az amerikai jelzálogválság kirobbanása előtti időszakban a minőségi elbírálást háttérbe szorítva helyezett ki olyan hiteleket, amelyek nem feleltek meg a kormánygarancia követelményeinek. Később mégis a kormány állt helyt a nem-fizető ügyfelek helyett. A bank részvényei 2 százalékot estek tegnap a hírre. 
Vágólapra másolva!

Felelőtlen hitelezési gyakorlata miatt 600 millió dollárra perli az Egyesült Államok Igazságügy Minisztériuma a Wells Fargót. Az USA egyik legjelentősebb jelzáloghitelező bankja állítólag a hitelezési szabályok prudens betartását háttérbe szorítva ideiglenes értékesítőket toborzott annak érdekében, hogy minél több hitelt tudjon kihelyezni. "A bónuszokat a hitel-engedélyezések számához kötötték", állítja a vádirat.

A bank hiteleinek gyenge minősége összhangban van azzal, hogy a menedzsment a volumen növekedését helyezte előtérbe a hitelek minőségi elbírálásával szemben. 2001 és 2005 között, az amerikai jelzáloghitelezési válságot megelőző időszakban, több mint százezer olyan hitelszerződést írtak alá a banknál, amelyek megfeleltek a kormány által garantált biztosító intézmények elvárásainak. Ezekre a hitelekre a kormány vállal garanciát nem-fizetés esetén, így a gyenge minőségű hitelek felvállalásával maga a bank alacsony kockázatot fut. A vádirat szerint a bank tudatában volt annak, hogy ezeknek a hiteleknek nagyjából a fele nem megfelelően volt elbírálva. A menedzsment állítólag annak ellenére folytatta a tevékenységet, hogy a bank kockázatkezelési osztálya felhívta a figyelmet a problémás hitelezési gyakorlatra.

Az USA a több százmillió dollár kifizetett biztosítási összegre és a büntetőkamatokra tart igényt. Korábban már négy hasonló esetben indított eljárást az Igazságügy Minisztérium, többek között a Deutsche Bank és a Citigroup ellen.

Wells Fargo (NYSE)
Forrás: [origo]