Senkinek nem kell a réz

Vágólapra másolva!
A Bloomberg értesülései alapján az Aluminium Corp. of China leányvállalata, a Chinalco Mining az eredetileg tervezett 0,8-1 milliárd dolláros elsődleges kibocsátás helyett csupán 400 millió dollárt vonna be a hongkongi piacon a gyenge érdeklődés miatt. A befektetők most nem túlságosan vevők a bányaipari cégek részvényeire.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb kínai alumínium előállítójának a leányvállalata, a Chinalco Mining csupán 400 millió dollárnyi forrást vonna be a hongkongi piacon, holott korábban 0,8-1 milliárd dolláros kibocsátást tervezett a vállalat. A csökkentett IPO terv miatt újra jeleznie kell a tőzsde felé a kibocsátási szándékát, ami nagyjából három hónapos procedúrát jelent.

A Chinalco portfóliójában a réz mellett a vasérc és ritkaföldfémek is szerepelnek. 2007-ben vásárolta meg a társaság a kanadai Peru Coppert és ezzel együtt a Toromocho projektet. A tervek alapján 2,2 milliárd dollárt akarnak befektetni, mivel 1,53 milliárd tonna rézkészletet található a területen.

Kínában a réz iránti kereslet csökkenése is szerepet játszik abban, hogy a befektetőket nem érdeklik túlságosan a rézbánya papírjai. 2008 óta először csökkenhet idén a kínai rézfelhasználás, ami a tavalyi évhez képest 8,5 százalékos zsugorodást jelenthet.

2003 óta az idei év lehet a legrosszabb a hongkongi kibocsátások nagyságát és mennyiségét tekintve. 2012-ben 2,9 milliárd dollárnyi részvényt adtak el Hongkongban, ami a tavalyi évhez viszonyítva 80 százalékos zsugorodást jelent.

A Mr. Economynak nevezett réz fontos indikációt szokott adni a világgazdaság fejlődését illetően, az emelkedő árak a növekvő gazdasági aktivitást szokták jelezni. Az elmúlt két évben a shanghaji piacon a közel 11 500 dolláros szintről 8 400 dollárig zuhant vissza a termék árfolyama, és onnan markánsan egyelőre még nem tudott emelkedésbe kapcsolni. az elmúlt egy évet egy bővebb sávban töltötte az árfolyam. Hasonló mozgásokat lehet látni a londoni árjegyzésben is.

réz