Elhiszi a piac a közeli IMF-megállapodást

Vágólapra másolva!
Meredek csökkenéssel idei mélypontjára esett a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása szerdán a londoni piacon.
Vágólapra másolva!

Az év eleji árfolyamrekordok óta csaknem folyamatos a csökkenés, amelyet a múlt héten bejelentett államháztartási egyenlegjavító program, és az IMF/EU-megállapodáshoz fűződő piaci várakozás tovább gyorsított.

Az S&P Capital IQ globális piaci adatszolgáltató és elemzőcsoporthoz tartozó londoni CMA piacfigyelő cég szakelemzői elmondták, a szuverén magyar törlesztésleállási kockázat elleni piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama 323-326 bázispont környékén mozgott a szerdai késői londoni jegyzésben az irányadó ötéves államkötvény-lejáratra a 352,6 bázispontos előző esti záró után.

A csaknem 30 pontos esés markáns csökkenés egyetlen kereskedési napon belül, a CDS-piacon ugyanis már 8-10 pontos napi árfolyammozgás jelentős kilengésnek számít.

A magyar szuverén kötvénykötelezettségek CDS-középárfolyama az idén most először süllyedt 330 bázispont alá Londonban.

A szerdára kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 320 ezer eurót valamivel meghaladó éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási kontraktusokat a londoni piacon.

Ez számottevően jobb például Spanyolország és Portugália törlesztéskockázati megítélésénél. A CMA kimutatása a spanyol szuverén CDS-középárfolyam 364, a portugál 480 bázispont környékén járt a szerda esti londoni jegyzésben.

Az idei év első kereskedési hetében még 750 bázispont feletti magyar CDS-árfolyamrekordokat mértek Londonban, így az év eleji szintnél most csaknem 430 ezer euróval olcsóbb - vagyis az akkori árazásnak jóval kevesebb mint a fele - az irányadó ötéves futamidejű magyar szuverén devizakötvény tízmillió eurónként számított törlesztésbiztosítási középárfolyama a londoni piacon.

A CDS-tranzakciók árazása jelzi, hogy a piac mennyire ítéli kockázatosnak azt az állami vagy vállalati adóst, amelynek kötelezettségeire az adott határidős törlesztésbiztosítási kontraktusok vonatkoznak.

A múlt héten bejelentett államháztartási egyenlegjavító program egybehangzó londoni elemzői megítélés szerint javította az IMF/EU-megállapodás esélyét, egyebek mellett azzal, hogy lekerült a napirendről a pénzügyi tranzakciós illeték kiterjesztése a Magyar Nemzeti Bankra (MNB). Ezt a tervet a londoni elemzői közösség korábban az IMF/EU-megállapodás legfőbb akadályai közé sorolta.

A City egyik legnagyobb gazdaságelemző háza, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászai az egyenlegjavító csomagról és az IMF/EU-tárgyalások kilátásairól befektetőknek összeállított, e héten Londonban ismertetett terjedelmes elemzésükben közölték, hogy most már valószínűbbnek tartják, hogy az IMF/EU-megállapodás végül is létrejön, mint azt, hogy nem. A ház elemzői szerint ugyanis a költségvetési intézkedési csomag előterjesztése jelzi, hogy a magyar gazdaságpolitikai döntéshozók egyre inkább ráébrednek az euróövezeti válság súlyosságára, és emiatt most nagyobb esélyűnek tűnik az IMF/EU-egyezség megkötése, mint a tárgyalások tavalyi megkezdése óta bármikor.