Vágólapra másolva!
Nem tudnak kikecmeregni nap közben összeszedett mínuszaikból az európai tőzsdék, amelyek talpra állásán nem segített az elmaradt BAE-EADS összeolvadás sem. Itthon a BUX az OTP vezetésével a pozitív tartományban mozog.  
Vágólapra másolva!

Szépen erősödik a BUX

Az európai piacok rosszabb teljesítménye ellenére erősödni tudott a magyar részvényindex, és 0,3 százalékos pluszban tartózkodik zárás előtt. A főbb papírok vegyesen teljesítenek, a MOL 0,2 százalékos gyengülésével elmaradt a többi blue-chiptől, míg az OTP 1,1 százalékos emelkedéssel járul hozzá a BUX jó teljesítményéhez. A Richter 0,3 százalékos erősödést mutat.

A Magyar Telekom számára rossz hír lehet, hogy a kormány továbbra is támogatja a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését, mert túlságosan magasnak tartja a telekommunikációs szolgáltatások árát - jelentette be a Kormányszóvivői Iroda. Az azonban nem derült ki, hogy az új szolgáltatónak államinak kell-e lennie vagy sem, valamint a nemrégiben megsemmisített frekvenciatenderről sem esett szó. A kedvezőtlen hírre 1 százalékos eséssel ismét 420 forint alá került a papír árfolyama.

A Standard and Poor's részéről elmondták, hogy egy EU-IMF megállapodás stabilizálná Magyarország jelenlegi adósbesorolását. Jelenleg hazánk a befektetésre nem ajánlott kategória legfelső fokán, "BB+"-os negatív kilátású minősítéssel és a nyilatkozat alapján kijelenthető, hogy a hitelkeret nem lenne elég a felminősítéshez.

Elmarad a BAE-EADS frigy

Nem tudnak a pozitív tartományban megragadni az európai indexek, és továbbra is csökkenést mutatnak a főbb benchmarkok. Az európai piacok a technológiai és az ipari vállalatok papírjai vezetésével zuhannak, a két szektor 1,7 és 0,7 százalékot esett ezidáig. A CAC és a FTSE 0,3, a DAX pedig 0,2 százalékos mínuszban tartózkodik zárás előtt.

Pozitív meglepetést okoztak a ma közzétett ipari termelési adatok, melyeket Franciaországban és Olaszországban publikáltak. A franciáknál havi alapon 1,5 százalékot bővült a termelés a várt 0,3 százalékos visszaesés helyett, míg az olaszoknál 1,7 százalékot az előre jelzett 0,5 százalékos csökkenés helyett.

Meghiúsult a brit BAE Systems és az európai érdekeltségű EADS fúziója, amellyel hónapok óta tartó tárgyalások végére tettek pontot az érintettek. A bejelentés után a BAE részvényei 0,5 százalékot estek, míg az EADS 4,5 százalékot erősödött.

Újabb konkurenciát kap az iPhone

Enyhe csökkenéssel kezdtek a főbb amerikai tőzsdeindexek, melyek közül a Nasdaq és az S&P 0,1 százalékkal, a Dow pedig 0,3 százalékkal került lejjebb a tegnapi záróértékétől nyitás után.

Az S&P szektorai közül az olaj és gázipari cégek teljesítenek a legrosszabbul, amelyek 0,8 százalékos mínuszban mozognak. Őket követik az alapanyag felhasználó vállalatok 0,6 százalékos gyengüléssel.

Ma jelentősebb makro adatot nem fognak publikálni, egyedül a FED hozza nyilvánosságra a különböző amerikai körzetek gazdaságáról szóló beszámolóját.

Fontos hír az Apple háza tájáról, hogy újabb vetélytárssal kell megküzdenie a cég iPhone 5 készülékének (Nasdaq) a Reuters értesülései alapján, mivel a Samsung a Galaxy S III-ból egy kisebbet akar piacra dobni Európában. A Microsoft (Nasdaq) vezérigazgatója pedig épp arról beszélt tegnap, hogy az Apple-lel akarják felvenni a versenyt okostelefon és tablet piacon is. Az Apple részvények árfolyama jelentős esést szenvedett el az elmúlt napokban, szerdán egy kis korrekciót láthatunk eddig, mivel 640 dollárig erősödött a papír.

Apple (NASDAQ)

Forrás: [origo]

3 százalékos eséssel nyitott a Chevron (NYSE), miután az olajcég tegnap bejelentette, hogy lényegesen alacsonyabb lehet a harmadik negyedéves eredménye a második negyedévhez képest. A társaság a hurrikánokkal, az elhúzódó karbantartási munkálatokkal indokolta bejelentését. Az egyik finomítójában tűz is volt, és továbbra is üzemen kívül marad, ami szintén negatív hatással lesz a negyedévre és a második negyedévi napi 2,62 millió hordó olajegyenértékes kitermelés is 2,52 millió hordóra esett vissza.

Csökkentette idei bevételi és jövedelmezőségi várakozásait a Cummins a végfelhasználók gyenge kereslete miatt. A bejelentés után papírjai 2,6 százalékot estek a New-York-i tőzsdén.

Chevron (NYSE)

Forrás: [origo]