IMF nélkül nincs kiút a bóvliból

Vágólapra másolva!
A Fitch Ratings szerint maradna a magyar hitelminősítés, ha összeomlanának a hiteltárgyalások.
Vágólapra másolva!

Ha nem születik hitelmegállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Unió között, akkor bizonyosan marad a további leminősítésre utaló negatív kilátás Magyarország adósságkockázati besorolásán - mondta egy londoni konferencián a Fitch Ratings hitelminősítő elemzője.

Paul Rawkins nem akart nyilatkozni arról, hogy a hitelminősítő rontana-e Magyarország BB+, azaz a befektetésre ajánlott sáv alatti adóskockázati besorolásán, de elmondta, hogy a negatív kilátás bizonyosan változatlan maradna, ha összeomlanának a hiteltárgyalások.

Úgy fogalmazott: "Az elmúlt időben volt olyan szóbeszéd, hogy Magyarország nem kívánja igénybe venni a nemzetközi segítséget. Ez zavarna minket". Rámutatott: Magyarországnak vannak gyenge pontjai, és a nagy piaci volatilitás - hitelmegállapodás nélkül - nehéz helyzetben érné az országot.

Az S&P amerikai hitelminősítő szerint stabilizálná Magyarország mostani hitelminősítését az IMF-alku. Úgy gondoljuk, hogy ha az ország rendelkezne egy IMF-programmal, akkor az fontos horgony lenne Magyarország hitelképessége szempontjából - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek a hitelminősítő elemzője.

A Fitch januárban vonta meg a befektetési ajánlású szuverén devizaadós-osztályzatot Magyarországtól. Magyarországnak egyetlen nagyobb hitelminősítőnél sincs a befektetésre ajánlott adósságkockázati besorolása.