Porszem került a Cummins gépezetébe

Vágólapra másolva!
Csökkentette idei bevételi és jövedelmezőségi várakozásait a nehéz-tehergépjárművekbe motorokat gyártó Cummins a végfelhasználók gyenge kereslete miatt. A cég a költségcsökkentések között elbocsátásokkal próbál reagálni a kialakult helyzetre.
Vágólapra másolva!

1 milliárd dollárral vágta vissza idei árbevétel prognózisát az amerikai gépipari cég, a legfrissebb előrejelzés szerint 17 milliárd dollár lehet az értékesítés. Ezen kívül a vállalat profitabilitása is elmaradhat az eddig várttól, már csupán 13,5 százalékos EBIT marginra számít a menedzsment a korábban közölt 14,25-14,75 százalékkal szemben.

Tom Linebarger elmondása szerint a végfelhasználók több régióban is késleltetik beruházásaikat a nehéz gazdasági környezetben, ami az esetükben a kereslet csökkenésével jár. A legjelentősebb változás Észak-Amerikában történt, ahol a nehéz-tehergépjármű (Class 8 truck) megrendelések 35 százalékot estek az előző hónapban az FTR Associates adatai szerint.

A Cummins a probléma kezelésére különböző költségcsökkentő intézkedésekkel reagált, amely a tervezett gyáregység leállások és munkahét csökkentés mellett 1000-1500 fős elbocsátást foglal magába.

1,4 százalékos esett tegnap a kedvezőtlen hírre a Cummins árfolyama. A zárást követő elektronikus kereskedésben pedig további 5,6 százalékos mínuszt szedett fel, miután kiderült, hogy a cég harmadik negyedéves árbevétele is elmaradhat a Wall Street-i várakozásoktól. A gépipari cég várakozása szerint 4,1 milliárd dollár lehet a július-szeptemberi időszak árbevétele, ami elmarad a Reuters által megkérdezett elemzők 4,42 milliárd dolláros konszenzusától. Harmadik negyedéves gyorsjelentését október 30-án teheti közzé.

Ugyan a Cummins nem számít a Rába közvetlen versenytársának, de a nehéz-tehergépjárművek végfelhasználóinak gyenge kereslete kedvezőtlenül érintheti a hazai géipari céget is.

Cummins (NYSE)

Forrás: [origo]