Vágólapra másolva!
Az alumínium világpiaci keresletének visszaesése miatt romlott az Alcoa Inc. (NYSE) bevételi oldala és még a rekord magas nyereségességi margin sem volt elég, hogy nyereséget termeljen a társaság. A cég szerint jövőre vonatkozó kilátások sem túl rózsásak, így a versenytársak árfolyamai is délnek indultak.
Vágólapra másolva!

Az Alcoa Inc. tegnapi harmadik negyedéves gyorsjelentéséből kiderül, a legnagyobb amerikai alumíniumgyártó vállalat 143 millió dolláros veszteséget ért el a szűkülő világpiaci kereslet miatt. A várakozásokat ugyan felülmúló 5,83 milliárd dolláros árbevétel alulmaradt a tavalyival szemben. Még a rekord magas EBITDA margin sem tudta megakadályozni a 13 centes részvényenkénti veszteséget.

A normál kereskedési idő utáni bejelentés hatására az Alcoa jegyzése 0,9 százalékot esett és 9,05 dolláron állt tegnap késő este. A hírre az ázsiai versenytársak is csökkenésbe kezdtek, a legnagyobb kínai cég, az Aluminium Corp. 2,1 százalékos árfolyamveszteséget hozott össze eddig.

Mivel az Alcoa hagyományosan az első társaság a gyorsjelentési szezonban, egyesek kelleténél nagyobb jelentőséget nyilvánítanak neki, és a számokból a többi amerikai vállalat gyorsjelentési adataira következtetnek. Ez a feltevés azonban statisztikailag nem állja meg a helyét.

Az Alcoa azzal indokolta 9,2 százalékos bevétel zsugorodását, hogy a világpiaci kereslet elmaradt az eddig látottaktól, leginkább Kína gazdasági növekedésének lassulása okán. Az 5,83 milliárd dolláros eladások 6,42 milliárdról csökkentek, de még így is a várakozások felett teljesítettek (a Bloomberg konszenzus 5,56 milliárd dollár volt).

A termelési hatékonyság javításának köszönhető rekord magas EBITDA margin (kamat- és adófizetés előtti, értékcsökkenés és amortizációs elszámolás előtti nyereség) sem volt elég a nettó nyereség pozitívan tartásához. A 13 centes részvényenkénti veszteség lényegesen lehangolóbb, mint a tavalyi azonos időszaki 15 centes nyereség.

Az alumínium árak augusztusban 34 havi mélypontjukra süllyedtek miután az össztermelés meghaladta a keresletet. Jelenleg 2042 dollár per tonnán kereskednek vele.

A vállalat a következő évi világtermelés kapacitás bővülését a korábbi 7 százalékról 6 százalékra rontotta, ami összhangban áll az IMF nemrégiben közzétett lassuló kínai gazdasági növekedés prognózisával.

Alcoa Inc. (NYSE)