6,6 százalékos a szeptemberi infláció

Vágólapra másolva!
Négy éve nem volt ilyen magas az infláció, amelyet az üzemanyagok és a dohányáruk drágulása húzott fel.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak szeptemberben 0,4 százalékkal nőttek az egy hónappal korábbihoz képest, és 6,6 százalékkal haladták meg az egy évvel azelőtti szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön.

Londoni elemzők szerdán 6,1 és 6,6 százalék közötti inflációt vártak, de szerintük a múlt hónapban tetőzött az inlfláció, vagyis már látszik a drágulás vége. A sáv alsó szélén, 6,1 százalékkal a UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői állnak, a legborúlátóbb, 6,6 százalékos prognózist a 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház szakértői adták.

Egy hónap alatt jelentősen emelkedett az üzemanyagok és a dohányáruk ára, míg árcsökkenés volt a tartós fogyasztási cikkek és a szolgáltatások körében. Az infláció 2008 augusztusa óta (6,5 százalék) nem volt ilyen magas, a mostaninál magasabb 2008 júliusában (6,7 százalék) volt utoljára.

Az elmúlt egy hónapban az élelmiszerek ára nőtt a leginkább, 0,6 százalékkal. Az élelmiszerek közül a liszt drágult a legtöbbet, 9,4 százalékot, ezt követte a sertés- majd a baromfihús, a tojás, a sajt, a szalámi, szárazkolbász és a sonka. Olcsóbb lett viszont a csokoládé, a kakaó, valamint az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs.

A 0,4 százalékos havi inflációs adatot emelte, hogy a szezonváltás miatt drágultak a ruházkodási cikkek is.