Spanyol leminősítésre esik Ázsia

Vágólapra másolva!
A spanyol leminősítésre reagálva eséssel nyitják a mai napot az ázsiai piacok, de a saját házuk tájáról érkező hírek sem segítenek a hangulaton. Az amerikai piac ráadásul tegnap nem tudott kiszakadni az elmúlt napok negatív szériájából, a gyenge gyorsjelentést közzétévő Alcoa és a profit warninggal előrukkoló Chevron is erős nyomást gyakorolt a piacokra.
Vágólapra másolva!

Lefelé szánkáznak az ázsiai piacok

A spanyol leminősítési hírek hatására negatívan kezdik a mai napot az ázsiai piacok. A Standard&Poor's "BBB+"-ról "BBB-"-ra vágta a spanyol adósság besorolását és negatív kilátásokat rendelt a hozzá. A leggyengébbnek a koreai piac tűnik, a KOSPI 1 százalékot csúszott lefelé, de enyhe csökkenést mutat a többi meghatározó ázsiai benchmark is.

A koreai piacnak az sem tudott lendületet adni, hogy a jegybank a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 2,75 százalékra csökkentette az irányadó rátát, főként mert ezzel párhuzamosan a jegybank 2012-re a korábbi 3 százalék helyett csupán 2,4 százalékos növekedést vizionál Dél-Koreában.

A hangulatot nem segíti, hogy újabb kellemetlen adat érkezett Kínából, január óta először csökkent éves összevetésben a nagykereskedelmi autóértékesítés volumene, részben amiatt, hogy a japán gyártók kénytelenek voltak bezárni a kereskedéseiket szeptemberben a Japán elleni tüntetések miatt.

Lemorzsolódás az amerikai piacon

Sorozatban negyedik napja zárt csökkenéssel az S&P500, de Nasdaqot és a Dow Jones indexet is lecsorgás jellemezte tegnap. A negatív hangulatot a gyorsjelentési szezon első fecskéi, különösen az Alcoa hozta, de a Fed makrogazdasági jelentése, a Bézs Könyv sem segített sokat a hangulaton.

Az S&P500 szektorai közül egyedül a pénzügyi papírok tudtak hajszálnyi emelkedést összekaparni, míg a skála másik végén az olajipar és a nyersanyagkapcsolt részvények álltak, átlagosan közel egy százalékos eséssel.

Visszafogott a Fed véleménye

A Fed tegnap közzétett Bézs Könyve szerint az amerikai gazdaság szerény növekedést mutatott augusztusban, de a lakás- és autópiac pozitív jeleket mutat, miközben a feldolgozóipar és a fogyasztás csak nagyon kicsit emelkedtek. A Fed értékelése összességében hajszálnyi javulást tükröz az előző jelentéshez képest, így igazi meglepetést nem is tartalmazott.

A visszafogott értékelésen túl a minneapolisi Fed elnöke, Narayana Kocherlakota egy tegnapi nyilatkozatában ismét amellett foglalt állást, hogy addig kell a Fednek alacsonyan tartania a kamatokat, amíg a munkanélküliségi ráta nem csökken egészen 5,5 százalékig (a múlt heti adatközlés szerint 7,8 százalékon áll a mutató). Kocherlakota véleményét nem osztja mindenki a Feden belül, ráadásul a minneapolisi elnöknek idén nincs szavazati joga a monetáris politikáról döntő FOMC-ben.

Az Alcoa és a Chevron voltak a kerékkötők

A nyerssanyagkapcsolt szektort az Alcoa (NYSE) húzta le, az alumíniumipari óriás 4,6 százalékot esett a tegnap előtt, zárás után közzétett gyorsjelentése, és különösen az ahhoz fűzött, meglehetősen pesszimista kilátások nyomán.

Az olajszektort a Chevron (NYSE) fogta vissza 4,2 százalékos esésével, miután az olajcég tegnap profit warningot tett közzé. Eszerint az Isaac névre keresztelt hurrikán és a zuhanó olajárak miatt a november 2-ára kitűzött gyorsjelentésében a várakozásoknál lényegesen alacsonyabb profitszámok szerepelhetnek.

Nem minden gyorsjelentés hatott negatívan a hangulatra, a Yum! Brands (NYSE) több mint 8 százalékot emelkedett, miután a gyorséttermi láncokat üzemeltető cég egyfelől a várakozásoknál jobb negyedéves eredményekről számolt be, másfelől pedig ambiciózus növekedési terveket fogalmazott meg.

Yum! Brands (NYSE)