Durva kiárusítást tart a spanyol telekom óriás

Vágólapra másolva!
Újabb egységétől válna meg a spanyol Telefónica telekommunikációs társaság, miután a hónap elején bejelentette, hogy tőzsdére viszi német egységének, az O2-nak egy részét. Előtte azonban még egy jelentős, 4,3 milliárd eurós osztalékot fizetett ki osztalékként. Ma reggel tette közzé a spanyol cég, hogy az Atento call center üzletágától is megválik 1 milliárd euró fejében.
Vágólapra másolva!

A spanyol Telefónica 1 milliárd euró fejében értékesíti az Atento call center üzletágát a Bain Capital kockázati tőketársaságnak. A telekommunikációs cég reményei szerint az értékesítés még az év végéig lezárul. Az Atento több mint 152 ezer munkavállalóval rendelkezik a világ 15 országában és tavaly 1,8 milliárd eurós árbevételt ért el. 2012-ben a Telefonica már megpróbálkozott az operáció tőzsdei bevezetésével, ám ez sikertelenül zárult.

Idén a német mobilegységének, az O2-nak az IPO-ja van tervben, ami várhatóan még az év vége előtt debütálna a Xetrán. A spanyolok az O2 20-30 százalékos részesedését dobnák piacra, nagyjából 1,5 milliárd euróért, ami 2007 óta a legnagyobb IPO lehet Németországban, ekkor a gépipari Tognum vont be 1,8 milliárd eurónyi tőkét.

A német egység 18,8 millió ügyfelével a harmadik számú szereplőnek számít Németországban a Vodafone és a Deutsche Telekom mögött. Jól sikerült az első félév az egység számára, az EBITDA 12 százalékkal 333 millió euróra emelkedett, a nettó profit pedig 55 millió euróra ugrott az előző évi 33 millió eurót követően. A menedzsment várakozásai szerint a 2012-15-ös időszakban az árbevétel 3, míg az EBITDA 5 százalékkal bővülhet éves szinten az O2-nál. Mielőtt azonban a parkettre lépett volna a leány, még szeptemberben 4,3 milliárd eurós osztalékot fizetett anyavállalatának.

A Telefónicának az eszközértékesítésekre az óriási, mintegy 58 milliárd eurós adósságállomány csökkentése miatt van szükség, ami vállalati szinten a világ egyik legnagyobbikának számít.

Telefónica (Madrid Stock Exchange)

Forrás: [origo]