Elkapkodták a fotóóriás részvényeit

Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott a tőzsdei debütálásban az online fotópiac nagyágyúja, a Shutterstock.
Vágólapra másolva!

Közel 30 százalékot emelkedett az első kereskedési napon a Shutterstock, az IPO-ban kialakult 17 dolláros jegyzési ár után 22,5 dollárony nyitott a részvény, és végül némi lecsorgás után 21,6 százalékon fejezte be a kereskedést. A részvény SSTK tickerrel forog a New York Stock Exchange-en.

A cég 4,5 millió darab részvényt adott el az IPO soán, amivel 76,6 millió dollárnyi tőkét vont be. A Shutterstock az első nagy stockfotó szolgáltatás, amelyik tőzsdére lépett a versenytársak közül, megelőzve a korábban szintén tőzsdei debütálással kacérkodó nagy riválist, a Getty Imagest. A Gettyt végül inkább egy kockázati tőke befektető, a Carlyle Group vásárolt fel augusztusban.

A Shutterstock és más hasonló oldalak működése nagyon egyszerű: hatalmas mennyiségű jogtiszta és jó minőségű képi és videóanyagot kínálnak megvásárlásra marketing- és médiafelhasználásra. A vásárlás általában egyszeri díjfizetéssel jár, azaz nem kell a képek felhasználása után folytonos jogdíjakat fizetni a készítőnek. Az oldal a bevételt megosztja a képet vagy videót feltöltő felhasználóval.

A Getty és a Shutterstock a legnagyobb szereplők között található ezen a piacon, a Shutterstock kínálatában több mint 20 millió fotó érhető el. A Shutterstock 2011-ben 45 százalékka 120,3 millió dollárra növelte árbevételét az egy évvel korábbi szinthez képest, míg profitja 16 százalékkal 21,9 millió dollárra nőtt.