Menekülne Görögországból a Coca-Cola

Vágólapra másolva!
Athénból Londonba helyezheti át részvényeinek kereskedését a Coca-Cola Hellenic Bottling Company, a világ második legnagyobb Coca-Cola palackozója. Így a tervek szerint Görögország legnagyobb tőzsdei vállalata elhagyhatja az európai adósságválság központjának számító Görögországot.
Vágólapra másolva!

Hátat fordítana Görögországnak a Coca-Cola Hellenic, a Coca-Cola második legnagyobb palackozója, melynek keretében Londonba készülnek átvinni részvényeiknek tőzsdei kereskedését. A vállalat központját pedig Svájcba helyeznék át, amit biztonságosnak vélnek és a szabályozói környezet is stabilnak mondható. Ez megkönnyítheti a cég üzletmenetét is a menedzsment szerint.

A társaság részvénye a FTSE 100 indexbe is bekerülhetne, mivel a 69. legnagyobb céggé válhatna a 4,6 milliárd fontos kapitalizációja révén a londoni tőzsdén. A vállalat a nagyobb likviditás miatt és a fejlett tőkepiac révén akár jobb finanszírozási lehetőségekhez is juthatna.

A lépés a perifériaország pénzügyi válságának további mélyülését jelezheti előre, amit több vállalat hasonló bejelentése követhet. Ezen túl a görög tőzsdét is óriási veszteség érheti legnagyobb cégének elvesztésével, mivel a szóban forgó vállalat adja az athéni piac kapitalizációjának 20 százalékát.

A Coca-Cola Hellenic részvényei 5 százalékot estek tegnap a hírre, mivel számos görög befektetési alap csak a hazai piacán fektethet be, így a papírok átvezetése számukra nem lehetséges. A részvények 90 százalékát kell felajánlani ahhoz, hogy a tranzakciót végre tudják hajtani. A Coca-Cola Hellenic vezérigazgatója szerint nem lesz gond a felajánlással, és már a papírok 61 százalékát felajánlották.

Coca-Cola Hellenic (Athén)

Forrás: [origo]