25 évig nem fog nőni Európa gazdasága

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők szerint versenyképességi problémák miatt nem számíthat semmi jóra a következő bő két évtizedben az európai gazdaság. Az elemzők szerint nem kell foglalkozni az újítások etikai és környezetvédelmi vonatkozásaival.
Vágólapra másolva!

Douglas McWilliams professzor, az egyik legtekintélyesebb londoni elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) vezérigazgatója a ház által pénteken ismertetett átfogó elemzésében modellszámításokkal levezette, hogy a világgazdaság egészének növekedési üteme a következő negyedszázadban átlagosan 2-3 százalék lehet, de Európa növekedése várhatóan 2 százalékponttal elmarad a globális átlagtól ugyanebben az időszakban, így a zéróhoz fog közelíteni.

A CEBR szerint az európai növekedés egyik előfeltétele az lenne, hogy a kontinens éljen a tudományos újítások adta lehetőségekkel. A CEBR szerint a világ más tájain kihasználják ezeket az újításokat, például Brazília gazdasági növekedésében nagy szerepet játszottak a génmódosított gabonafélék - írja a portfolio.hu.

McWilliam szerint, ha etikai és környezetvédelmi megfontolások miatt nem használja ki Európa az adódó lehetőségeket, akkor a gazdasága még inkább lemarad más térségektől.