Orbán: Brüsszel nyúlt bele a költségvetésbe

Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szerint a 400 milliárdos kiigazítás felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá a kormányt a költségvetés változtatására.
Vágólapra másolva!

Brüsszeli nyomásra kellett változtatni a költségvetésen - mondta Orbán Viktor az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök szerint a 400 milliárdos kiigazítás felére sem lenne szükség, ha az Európai Unió nem kényszerítené rá a kormányt a költségvetés változtatására. Mivel Magyarország súlyos helyzetbe került, nehezebb átvinni a kormány álláspontját, hogy neki van igaza - magyarázta a miniszterelnök.

Orbán Viktor hozzátette: Magyarország megteszi azt, amit Brüsszel vár, de ha jövőre az első félévben jobb lesz a gazdaság állapota, mint ahogyan az EU gondolja, akkor több olyan tételt megvalósít a kormány, amit Brüsszel most kihúzott. A miniszterelnök ezek között emlegette a pedagógusok életpályamodelljét, amelyet most elhalasztottak.

A miniszterelnök a 180 percben azt mondta, a nyugdíjak megőrzése nem a törvény miatt történik, hanem azért, mert erről megállapodott a nyugdíjasokkal, és vállalta, hogy a nyugdíjak megőrzik a vásárlóértéküket. A miniszterelnök közölte azt is, hogy a kormány 2013-ban új gazdasági akciótervet jelent be kifejezetten az alsó középosztály tagjainak. Ezt azzal indokolta, hogy a minimálbér és a 220 ezer forintos havi átlagbér között keresők, vagyis az alsó középosztály tagjai még nem kaptak lehetőséget arra, hogy ki tudjanak törni jelenlegi helyzetükből.

Orbán Viktor kijelentette, Magyarország nem áll messze egy jó IMF-megállapodástól. A miniszterelnök szerint a Nemzetközi Valutaalap tokiói közgyűlésének lezárulta után várhatóak újabb fejlemények az ügyben. A kormányfő egyúttal igennel válaszolt arra a kérdésre, miszerint továbbra is tartja-e magát az a kormányzati szándék, hogy ha lesz megállapodás, akkor a pénzhez csak az államadósság-törlesztés miatt nyúlnak majd hozzá.

Németországban méltányolják, hogy a magyarok az elmúlt két évben képesek voltak rendben tartani a pénzügyeiket - mondta csütörtöki találkozójáról Angela Merkellel. Szerinte a kancellár, aki Kelet-Németországban nőtt fel, érti, hogy mi történik Közép-Európában. Orbán Viktor elmondta, szeretne új munkahelyeket létrehozatni a németekkel, és azt ígérte, lesznek újabb német beruházások, de ezekről akkor beszél, ha már a konkrétumokról is lehet tudni.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy bár nem különösebben barátja a hirdetéseknek, a közéletben elterjedt dezinformációk kijavítása érdekében modern eszközöket is be kell vetnie, hogy el tudja juttatni a valóságos információkat az emberekhez, és meg tudja nyugtatni őket.