Uniós pénzzel bővít a mátészalkai szemüveggyár

2012.10.12. 17:33

Uniós támogatás segítségével bővítette mátészalkai telephelyét a japán tulajdonú Hoya Szemüveglencse Gyártó Magyarország Zrt. A beruházás hivatalos projektzáró rendezvényét pénteken tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisvárosban.

A 243 millió forint értékű, ötven százalékos támogatással megvalósult beruházás keretében felépült egy ezer négyzetméteres, kétszintes épület, és bővítették a gépek energiaellátását biztosító trafóházat is - mondta Kerekes János, a társaság elnök-vezérigazgatója.

A beruházás része egy nagyobb, három pályázatból álló projektcsomagnak, amelynek keretében összesen 2,4 milliárd forintot fordítottak a Hoya Corporation - gyártókapacitás és dolgozói létszám tekintetében - legnagyobb európai leányvállalatának fejlesztésére. A mátészalkai gyáregységben júniusban adták át azt a speciális, úgynevezett Rx labort, melynek révén a mátészalkai üzem látja el különleges minőségű szemüveglencsékkel az európai piacot.

A szatmári kisvárosban működő üzem évente 4 millió darab szemüveglencsét állít elő, és a fejlesztések révén duplájára, közel 700 főre bővítette dolgozói létszámát. Kerekes János tájékoztatása szerint a cég a tavalyi pénzügyi évben 5,1 milliárd forint árbevételt és 800 millió forint mérleg szerinti eredmény ért el, az idei árbevétel pedig akár a 10 milliárd forintot is meghaladhatja.

A japán Hoya 1995-ben vásárolta fel a Buchmann-csoportot, így a mátészalkai gyár is a japán lencsegyártó vállalat tagjává vált. A cégcsoportnak több mint 100 leányvállalata és egysége működik szerte a világon, s több mint 32 ezer embert foglalkoztat.