Vegyes a kép a Wells Fargónál

Vágólapra másolva!
A 0,87 dolláros várakozásnál 1 centtel jobb, 0,88 dolláros EPS-t jelentett az amerikai jelzáloghitelezési piac legnagyobb szereplője, a Wells Fargo (NYSE). A nettó profit 22 százalékkal lett magasabb, így 4,96 milliárd dollárra nőtt, felülmúlva a várakozásokat, köszönhetően a rekord alacsony kamatszinteknek, ami beindította a lakáshitelek újrafinanszírozását. A 21,2 milliárd dolláros bevételek azonban elmaradtak az előrejelzésektől, ezért vegyes az összkép a gyorsjelentést illetően. Piacnyitás előtt közel 4 százalékos mínuszban van a papír.
Vágólapra másolva!

A Wells Fargo nettó profitja 4,94 milliárd dollárra nőtt, azaz 88 cent részvényenként, ami 22 százalékkal több, mint az egy évvel ezelőtti adat. A Bloomberg által megkérdezett 33 elemző konszenzusa ennél valamivel kevesebb, 0,87 dolláros egy részvényre jutó eredményt várt.

A bevételek azonban elmaradtak a várakozásoktól mivel a 21,2 milliárd dolláros harmadik negyedéves összeg ugyan 8,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál, de az elemzői konszenzus 21,4 milliárdot várt.

Az amerikai jelzálogpiac legnagyobb szereplője egyharmados piaci részesedéssel uralja a mezőnyt, míg a második JP Morgan mindössze 11,1 százalékot tesz ki. A FED szeptember eleji eszközvásárlásának bejelentése óta a másodlagos piacon a kereskedés megélénkült és a rekord alacsony hozamú MBS-ek (jelzáloghitel alapú kötvények) jótékony hatással voltak a bank profit marginjaira.

A Wells Fargo az elsődleges jelzálogpiac meghatározó szereplője, tehát közvetlenül a hitelkihelyezésben van nagy szerepe és a másodlagos piacon továbbértékesíti ezeket a szerződéseket. A társaság legnagyobb részvényese a Warren Buffet által vezetett Berkshire Hathaway (több mint 7 százalék).

Ehhez kötődik a legutóbb nagy botrányt kavaró céggel kapcsolatos hír, miszerint az Amerikai Egyesült Államok beperelte a vállalatot, mivel a gyanú szerint nem járt el körültekintően a hitelkérelmek elbírálása során. A vád szerint kockázatos ügyfeleknek is biztosítottak hitelt, amit végül a nemfizetést követően állami pénzekből kellett fedezni a hitelválság kirobbanása után.

A részvény árfolyama közel 4 százalékkal lejjebb nyithat az előző napi záróárhoz képest.