Négy-öt államcsőd lehet az eurózóna javulásáig

Vágólapra másolva!
Az eurózóna adósságválságának megoldása négy-öt ország államcsődjéhez fog vezetni, Görögország pedig hamarosan kénytelen lesz feladni az eurót - véli a Citigroup amerikai bankcsoport vezető elemzője.
Vágólapra másolva!

Willem Buiter a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tokiói közgyűlésén rendezett vitafórumon elmondta: számára reménykeltő, hogy az Európai Központi Bank "korlátlan tűzerővel" rendelkezik, és hajlandó felső határ nélkül kötvényeket vásárolni, ugyanakkor az eurózóna töredezett döntéshozási folyamatai és az erős politikai vezetés hiánya miatt a kilátások továbbra sem jók

Az elemző elmondta, hogy a piacok korábban hibáztak a görög, spanyol és olasz kötvények kockázati felárának beárazásakor, de ezért nem lehet őket hibáztatni, mivel akkoriban "senki nem tudta, hogy mit csinál". Buiter úgy véli, hogy Görögországot "nem a piac fogja kikényszeríteni az eurózónából, hanem az, hogy az európai és görög vezetők nem tudnak megállapodni arról, hogyan tartsák bent".

Jörg Asmussen, az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának német tagja a vitafórumon elmondta, hogy Írország és Portugália nem vesz részt a bank kötvényvásárlási programjában (OMT), mivel nem teljesíti az ehhez szükséges feltételeket. "Egy ország csak akkor részesülhet a programból, ha már képes a piacról finanszírozni adósságát, márpedig ez az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) forrásaiból részesülő két országra nem igaz" - tette hozzá. A program első kedvezményezettje várhatóan Spanyolország lesz.