A Siemens-t az olasz állam állíthatja meg

Vágólapra másolva!
A Siemens AG (Xetra) felhagy a terjeszkedéssel, már ami az erőmű-berendezéseket gyártó Ansaldo Energia-ra vonatkozik, miután egy olasz állami cég, a Fondo Strategico Italiano is szemet vetett következő felvásárlási célpontjára.
Vágólapra másolva!

A müncheni központú Siemens feladni látszik terjeszkedési szándékait, miután politikai nyomás eredményeképp egy olasz ellenajánlat van a láthatáron az Ansaldo Energia erőmű-berendezéseket gyártó társaságra.

A Financial Times szerint a Siemens nem hajlandó emelni az 1,3 milliárd eurós ajánlatán. Az Ansaldo Energia 55 százalékát az olasz mérnökcég, a Finmeccania, míg a fennmaradó hányadot az amerikai First Reserve kockázati tőke társaság birtokolja.

Az állam közbelép

A németek terjeszkedési szándéka úgy tűnik nemzeti érdekeket sértenek, mivel egy 4 milliárd eurós tőkével rendelkező állami cég, a Fondo Strategico Italiano ellenajánlat kidolgozásán fáradozik. A cél, hogy egy nem kötelező érvényű felvásárlási ajánlatot tegyenek, amivel "jelentős befolyást biztosító tulajdonhoz jutnának" az erőműgyártó vállalatban.

A kiszivárgott információk arról szólnak, hogy az elsődleges tervek szerint a kint lévő részvények negyedét vásárolná meg az állami cég a Finmeccanica-tól. Utóbbi épp átalakítás alatt van, miután nemrégiben korrupciós botrányba keveredett. Közel 1 milliárd eurós eszközeladásokat tervez, hogy csökkentse tartozásait.

Vissza az alapokhoz

Az üzlet a Siemens legnagyobb felvásárlása lett volna a 2007-es Dada Behring óta, amikor 5 milliárd eurót fizetett a klinikai laboratóriumi diagnosztikai vállalatért. A németek a hagyományos üzletágaikat szeretnék fejleszteni, mint például a fosszilis energiatermelés, és megszabadulnának a veszteségesektől.

A Siemens árfolyama 5 százalékot esett az elmúlt napokban köszönhetően a negatív szektor kilátásoknak, és az elmaradó megrendeléseknek, amit közleményben hozott nyilvánosságra október 11-én a cég vezérigazgatója, Peter Loescher.

Siemens AG (Xetra)