Vágólapra másolva!
A periféria országokban uralkodó nyugtalanság ellenére az európai tőzsdéken enyhébb emelkedéssel indult a hét. Az erősödés ráférne a tőzsdékre, ugyanis a múlt héten nem voltak jó formában az indexek. A BUX szintén pluszban nyitott, míg a forint egyhavi csúcsára ugrott az euróval szemben.  
Vágólapra másolva!

Erősödik a forint

Kisebb emelkedésben kezdi a hetet a BUX, melynek főbb komponensei közül a MOL és az OTP is 0,5-0,6 százalékos erősödést mutat. Ezzel szemben a Magyar Telekom és a Richter számára rosszul kezdődött a nap és 0,2, valamint 1,2 százalékos mínuszban tartózkodnak nyitás után. Az E-Star kereskedését viszont a tőzsde határozatára felfüggesztették ma reggel, feltehetően nagy bejelentés jön a kötvénylejárat miatt. A magyar piac teljesítménye illeszkedik a régiós tőzsdékhez.

Forrás: [origo]

A forint tartja pénteken megszerzett erejét és 279 alatt jegyzik az euróval szemben, egy dollárért 215 forintot, egy svájci frankért pedig 230 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

A kormány szándékai szerint továbbra is elővigyázatossági hitelkeretet szeretne az IMF-től, ami kevésbé szigorú feltételeket szabna hazánk számára. A pénteki nyilatkozatok szerint egyre közelebb vagyunk a megállapodáshoz, de az összegre változatlan piaci körülmények között nem fogunk rászorulni.

Itthon tovább zuhan az építőipar, ez év augusztusában 5,3 százalékkal maradt el az építőipari termelés az egy évvel korábbitól, míg az első nyolc havi termelés 7 százalékkal marad el 2011 azonos időszakától.

Nyugtalanság a periféria országokban

A múlt héten látott esések után korrigálnak az európai indexek, és enyhébb pluszokban nyitották a hetet. A legjobban a francia index teljesít, de nem sokkal marad el tőle a többi piac sem a fogyasztói szolgáltatásokat értékesítő cégek és az egészségügyi szektor vezetésével. A telekommunikációs és a nyersanyagipari vállalatok kissé gyengébben teljesítenek.

Forrás: [origo]

Az EU és az IMF között komoly vita alakult ki a görög adósság kezelésének kérdésében, mivel a Valutaalap szeretne újabb, immár a hivatalos hitelezőket is érintő leírást kapni, míg az EU maximum futamidő-hosszabbítást tud elképzelni. Összességében úgy vélik, hogy a Trojka további két évet fog adni a görögöknek, hogy végrehajtsák a reformokat, és emiatt 30 milliárd euróval nőhet meg a hitelezők terhe. Elképzelhető, hogy további hitelezői leírások jöhetnek, melyek az ECB-t is érinthetik.

A hétvégén Spanyolországban és Portugáliában is zajlottak a tüntetések a megszorítások és a kiigazítások ellen, Mariano Rajoy pedig továbbra sem kíván segélycsomagot kérni, hogy elkerüljék a szigorú fiskális feltételeket. Portugáliában ma publikálják a 2013-as költségvetési terveket, ami további sztrájkokat és tüntetéseket okozhat.

Elmaradhatnak a beruházások és felvásárlások

Az európai vállalatokkal kapcsolatos hírek közül kiemelendő, hogy a Siemens elállhat az 1,3 milliárd eurós olasz beruházástól, mely keretében az erőműgyártó Ansaldo Energia-t vásárolná meg a Financial Times szerint. A kinézett célpont többségi tulajdonosa a Finmeccanica (Milan Stock Exchange), amiben az olasz államnak jelentős részesedése van és az FT szerint az olasz politikusok nem nézik jó szemmel a terjeszkedést, ezért egy másik állam által támogatott kockázati tőketársaság venné meg az Ansaldo-t.

Ezzel párhuzamosan a Banco Santandernél bizonyosnak tűnik, hogy elállnak a Royal Bank of Scotland 316 fiókjának felvásárlásától az Egyesült Királyságban. Az 1,65 milliárd fontos tranzakcióra azért nem kerül sor, mert többször is csúszott a felvásárlás és egyértelmű vált, hogy nem tudják a kitűzött céljaikat elérni. A CNBC szerint a Virgin Money máris jelentkezett, hogy érdekelhetik az RBS fiókjai.

Siemens (XETRA)