Vágólapra másolva!
Mind árbevételben (19,41 milliárd dollár), mind nyereségben (468 millió dollár) pozitív meglepetést okozott a Citigroup Inc. (NYSE) a harmadik negyedéves jelentésében. Az 1,06 dolláros tisztított EPS azonban még így is elmarad a tavalyitól, ennek ellenére a piac jól fogadta a hírt, 2,5 százalékos pluszban a papír.
Vágólapra másolva!

Az előzetes várakozásokat meghaladó adatokkal állt elő a világ egyik legnagyobb bankja, a Citigroup Inc. (NYSE). A 19,41 milliárd dolláros árbevétel (várakozás: 18,75 milliárd dollár) és a 1,06 dolláros egy részvényre jutó nyereség (várakozás: 0,97 dollár) is jobban sikerült, mint azt az elemzők várták.

Az elemzések szerint a fundamentumok közül leginkább az volt aggasztó, hogy mit kezdenek a bankok a problémás jelzáloghiteleikkel. Jamie Dimon, a JP Morgan vezérigazgatójának elmondása alapján ezen eszközök leépítése a vártnál gyorsabban történik az amerikai bankszektorban, így a potenciális veszteségek lényegesen alacsonyabbak, mint azt várni lehetett.

A Citigroup, ami a harmadik legnagyobb amerikai bank, 468 millió dolláros nyereséget ért el a harmadik negyedévben köszönhetően egy 582 millió dolláros adókedvezménynek és a kötvény-kereskedési tevékenység fellendülésének. Az egy évvel korábbi 1,23 dolláros EPS-hez viszonyítva, az idei adókedvezménytől és egyszeri módosításoktól tisztított 1,06 dolláros egy részvényre jutó nyereség meghaladta a prognózisok átlagát (0,97 dollár).

A Vikram Pandit vezérigazgató által bejelentett közlemény kitér a tervezett elbocsátásokra és nemkívánatos eszközök eladására is. Utóbbira például a Smith Barney brokercég értékesítése révén kerül sor. A kötvény-kereskedelemben elért 63 százalékos bevételnövekedés leginkább az értékpapírosításból és hitelezéssel kapcsolatos kötvények értékesítéséből eredt.

A piacnyitás előtt 2,5 százalékos az emelkedés a Citigroup árfolyamában.

Citigroup Inc. (NYSE)