Jobban fut a családi cég, ha nem családtag vezeti

Vágólapra másolva!
A hosszú távú eredményesség azt mutatja, hogy azok a családi vállalkozások sikeresek, amelyeket nem az egyik családtag irányít, hanem egy külső ügyvezető.
Vágólapra másolva!

A legjobb vállalatirányítási technológiákat (best practice) osztották meg egymással a Family Business Network International 23. csúcstalálkozóján a múlt héten.

A konferencián az hangzott el, hogy a családi tulajdonú vállalkozások közül azok teljesítenek a legjobban, amelyekben az ügyvezetői feladatokat nem családtag látja el, ugyanakkor a vállalati kultúra kontrollja a családé marad. Ezeket a következtetéseket a hosszú távú eredményesség alapján vonták le.

"Érdekes, de hatékony módszer viszont, hogy ha bizonyos kérdésekben nem tudnak megegyezni a vállalat tulajdonosai, vezetői, akkor kívülről hoznak a cég élére egy alkalmas irányítót. A gyakorlat alátámasztja a már említett kutatás legfontosabb kijelentését is, mely szerint a legsikeresebb családi cégek külső ügyvezetővel tudnak a leghatékonyabban működni." - mondja Kürti Tamás, aki Magyarországot képviselte a Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület alelnökeként.