Vágólapra másolva!
Az amerikai és ázsiai piac emelkedése, valamint a közelgő spanyol mentőcsomag miatt jó hangulatban kezdődött Európában a kereskedés és a pozitív tartományban mozognak az indexek. Itthon a BUX régiós társaihoz hasonlóan enyhe pluszban mozog.
Vágólapra másolva!

Alulsúlyozáson az OTP

A magyar piacon is enyhe optimizmus uralkodik és kisebb pluszban kezdte a kereskedést a magyar tőzsdeindex. A főbb papírok közül az OTP és az Egis 0,5 százalékos, a MOL 0,2 százalékos, míg a Richter 0,05 százalékos pluszban tartózkodik.

Forrás: [origo]

Az OTP-vel kapcsolatos hír, hogy papírjait a korábbi semlegesről alulsúlyozásra módosította a Bank of America egyik elemzője. A szakértő valószínűleg úgy gondolja, hogy az elmúlt hetekben látott száguldásnak vége és a bankpapír árfolyama éves, 4180 körüli csúcsáról korrigálni fog.

A forint tartja erejét, amit az amerikai és ázsiai piacok emelkedése miatti kedvező nemzetközi hangulat is segít. Az euróval szemben továbbra is a 278,3-as szint körül tartózkodik a magyar fizetőeszköz, míg egy dollárért egyre kevesebbet, 214 forintot, a svájci frankért pedig továbbra is 230 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

Közeleg a spanyol mentőcsomag

Egyre közelebb kerül Spanyolország a mentőcsomaghoz, amit pozitívan fogadnak a befektetők és ennek hatására pluszban nyitottak az európai tőzsdeindexek. A legjobban a spanyol piac teljesít, de nem sokkal marad el tőle a német, angol és a francia tőzsde teljesítménye sem a technológiai és nyersanyagipari vállalatok vezetésével, amelyek 1,1-0, 9 százalékos emelkedést mutatnak.

Forrás: [origo]
A Financial Times értesülései alapján a spanyolok készek segélyért fordulni, mivel találtak olyan megoldást, ami elfogadható számukra. Az ESM alapból nem kérnének pénzt, inkább azt szeretnék, ha az ECB a kötvényvásárlásba belekezdene. Először az EU-val kell a spanyoloknak megállapodni, utána segíthet majd rajtuk az ECB.

Ma fontosabb makro adat közül a szeptemberi fogyasztói árindexet és az euró zóna kereskedelmi egyenlegét teszik közzé 11 órakor. Az előbbi az előzetes várakozások szerint 1,6 százalékon fog alakulni, míg az utóbbi egyenlegére 10 milliárd eurót várnak az elemzők.

A piac hangulatát kissé elronthatja, hogy rekordvisszaesés tapasztalható az európai autópiacon, mivel 1 éve folyamatosan esik az autóértékesítések száma, és a szeptemberi adat 10,8 százalékos visszaeséssel a legrosszabb lett ez idő alatt.

Közeledik az O2 tőzsdére lépése

Az európai vállalatokkal kapcsolatos hírek közül fontos megemlíteni, hogy az elemzői konszenzusnál magasabb árbevételt tett ma reggel közzé a Roche (SIX -Swiss Exchange). A társaság a harmadik negyedévben 11,3 milliárd frankos bevételt hozott össze, szemben a 11,2 milliárd frankos elemzői prognózissal. A vállalat megerősítette 2012-es célkitűzéseit.

Tisztul a kép a Telefónica német leányvállalatának, az O2-nek a tőzsdére vitele körül. A spanyol telekom óriás 5,25-6,5 eurós részvényenkénti áron adná el az O2-nek egy részét a Reuters értesülései alapján. Az árazás szerint 1,52 milliárd euró nagyságú lehet az IPO, a végleges ár Október 29-én derül ki, és 30-tól lehet majd kereskedni a papírral. A tőkebevonással a fennálló 57 milliárd eurós adósságukat szeretnék csökkenteni. A Telefónica papírjai 1 százalékos emelkedést mutatnak a spanyol tőzsdén.

Telefónica (Madrid Stock Exchange)

Forrás: [origo]

A világ második legnagyobb bányatársasága, a Rio Tinto 5,6 százalékkal növelte harmadik negyedéves vasérc kitermelését, míg a Fortescue Metals ezt túlszárnyalva 26 százalékkal több vasércet hozott a felszínre. A Rio papírjai 0,8 százalékos pluszban mozognak a londoni tőzsdén.

Rio Tinto (LSE)

Forrás: [origo]