Kéthavi csúcson a forint, szárnyal az euró

Vágólapra másolva!
Közel egy havi csúcsára emelkedett az euró dollárral szembeni jegyzése a bankközi devizapiacon arra a hírre, hogy Spanyolország egyre közelebb kerül a mentőcsomag igénybevételéhez. A kedvező nemzetközi környezetben a forint is szárnyal és kéthavi csúcsa körül mozog az euróval szemben.
Vágólapra másolva!

Repül az euró

Jelentős erősödést mutat az euró a dollárral szemben, miután délutánra 0,8 százalékkal került feljebb a keddi kereskedés során. Az eurót a spanyol mentőcsomag híre segítette, mely szerint a kormány felkészült rá, hogy pénzügyi segítséget kérjen az Európai Uniótól. Ennek keretében egy biztonsági hitelkeretért folyamodnának az ESM alaphoz, melyet nem feltétlenül szeretnének lehívni. Ezzel viszont teljesülne az az előfeltétel, hogy az ECB vásárolhasson Spanyolország állampapírjaiból, leszorítva a hozamokat.

A befektetők kedvezőnek ítélték a bejelentést és úgy vélik, ezzel a lépéssel javulnak az euró zóna kilátásai. Az eurót 50-60 pip emelkedés után az 1,3050-es szintek körül jegyzik délután a dollárral szemben, ami egyhavi csúcsnak számít.

EURUSD

Forrás: [origo]

Két hónapja nem volt itt a forint

Az euró mellett a forint is folytatja szárnyalását és a jegyzések továbbra is a 278-as szint közelében mozognak, amire augusztus vége óta nem volt példa, köszönhetően a kedvező spanyol híreknek. Emellett Varga Mihály egy mai budapesti konferencián, a Budapest Economic Forumon ismét egyértelműen leszögezte, hogy a kormány megállapodásra törekszik az IMF-fel, ami szintén kedvezően hathat a forint piacára.

EURHUF

Forrás: [origo]