Vágólapra másolva!
A folyamatosan zuhanó magyar építőipar számára jelenthetne hatalmas megrendelést, ha a kormány támogatna egy nagyobb energiahatékonysági felújítási programot. Az EU irányelve már efelé szorítja az energiaszolgáltatókat.
Vágólapra másolva!

Több százmilliárd forintnyi energiát, Paks termelésének több mint 40 százalékát lehetne megtakarítani 2020-ig a lakások energiahatékonysági felújításával. Ez a magyar építőipar kitörési pontja lehetne - hangzott el a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) és a brit nagykövetség rendezvényén.

A konferencián bemutatták az Európai Unió új energiahatékonysági irányelvét. Ezt a brit nagykövet, Jonathan Knott azért tartja áttörésnek, mert kötelező megtakarítási célokat jelöl ki a tagállamoknak. 2014-től az energiaszolgáltatóknak az eladott energia 1,5 százalékának megfelelő megtakarítási intézkedéseket, beruházásokat kell megvalósítaniuk.

Perger András, az Energiaklub szakértője szerint 2020-ig 70 petajoule energiát takaríthat így meg Magyarország, ez nemcsak a paksi termelés több mint 40 százalékának, hanem a jelenlegi földgázimport 20 százalékának is megfelel.

Az energiaszolgáltatók úgy tudják csökkenteni a felhasználást, ha támogatják a lakossági energiahatékonysági felújításokat, vagyis például az ablakcserét, a szigetelést, a kazáncserét. A MEHI közleménye szerint ez az építőipart is fellendítheti, mivel a lakossági megrendeléseket az építőipari vállalkozások fogják kapni.

A magyar építőipar Magyarországon egy-egy fellendülési hónaptól eltekintve folyamatosan visszaesik. Az emelkedést is inkább az útépítések hozzák. A nagy mértékű felújítási program nemcsak az importot csökkentené, hanem munkahelyeket is teremtene. A brit, francia és olasz példákban több tízezer munkahely jött létre az energiahatékonysági felújításoknak köszönhetően.