Matolcsy sokkolta a bankárokat

Matolcsy sokkolta a bankokat, Matolcsy és Patai
Vágólapra másolva!
Kész tények elé állította a kormány a legújabb csomagjával a bankszövetséget, amelynek elnöksége fél nappal a hivatalos bejelentés előtt értesült a pofonokról. Infomációnk szerint Patai Mihály, a szövetség elnöke felajánlotta a lemondását, ha a csomagból törvény lesz.
Vágólapra másolva!

Fél nappal a hivatalos bejelentés előtt tudta meg a Magyar Bankszövetség elnöksége, hogy milyen pofonokkal készül a kormány a legújabb megszorító csomag részeként - tudta meg az [origo] a szerdai hivatalos bejelentést követően banki forrásokból.

Információink szerint a kormány és a bankok közötti, tavaly decemberben kötött, írásos megállapodás egyoldalú felmondását Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter közölte Patai Mihály bankszövetségi elnökkel, aki kedden délután egy hirtelen összehívott rendkívüli ülésen ismertette ezt a bankszövetség elnökségi tagjaival.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Patai Mihály, a bankszövetség elnöke és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter

Egy neve elhallgatását kérő bankvezető elmondta, a rendkívüli elnökségi ülésen Patai Mihály felajánlotta, hogy lemond a bankszövetség elnökségi pozíciójáról, amennyiben a csomag bankokat érintő elemeit el is fogadja a parlament. Szándékát azzal indokolta, hogy ő a bankok és a kormány közötti viszony konszolidálására vállalkozott. Információink szerint a lemondási szándékáról szerdán napközben léevélben tájékoztatták a hazai kereskedelmi bankok vezetőit. (Értesülésünket a Bankszövetség nem kívánta kommentálni.)

"Sokk volt"

Az elnökség tagjait hidegzuhanyként érte az újabb csomag híre, amelynek részeként jövőre mégsem felezik meg a bankszektort sújtó különadót, és kétszeresére emelik a pénzügyi tranzakciós illeték mértékét. "Elképesztő sokk volt" - fogalmazott banki forrásunk, aki szerint még néhány nappal korábban is úgy tudták, hogy a kormány tartani fogja magát a megkötött megállapodáshoz.

"Semmilyen egyeztetés nem volt, kész tények elé állították a bankokat, de ez persze így szokott történni, ha valaki egyoldalúan felrúg egy szerződést, nem beszéli meg hosszasan a másik féllel" - jelezte a bankár, aki szerint a bankszövetségnek ezek után nem maradt más választása, mint hogy - némi belső, leginkább a stílusra vonatkozó vita után - megszövegezzen egy válaszközleményt.

Ez szerdán délelőtt meg is jelent, és világosan kimondja, hogy a kormány megszegte a megállapodást, jóllehet egy másik bankvezetőtől származó információink szerint néhányan még reménykednek abban, hogy a parlamenti szakaszban esetleg fordulhat a kocka. Ők abban bíznak, hogy az intézkedésekből nem feltétlenül lesz törvény, mert az IMF és az EU nem nézné jó szemmel, ha tovább szűkítenék a bankok hitelezési lehetőségeit.

Dacreakció

Banki forrásaink szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György állította össze az újabb csomagot, azt követően, hogy október 15-én értesültek az Európai Bizottságnak az előző megszorító csomagról alkotott lesújtó véleményéről, és ez felbőszítette őket. Matolcsy felháborodása a szerdai hivatalos bejelentésen egyértelműen tetten érhető volt, szinte minden egyes intézkedéshez hozzáfűzte, hogy a kormány ezt nem akarja, de az Európai Bizottság igen.

"Meggyőződésem, hogy legalább részben dacból csinálták, abból a megfontolásból, hogy ha ti ezt mondjátok, akkor mi meg ezt, visszakapják a bankjaitok" - tette hozzá az egyik bankár.

Fotó: Hirling Bálint [origo]
Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor, az OTP elnöke kedd este a magyar-török meccsen

Arról, hogy a nemzetgazdasági miniszter jó barátjának tartott Patai Mihály, vagy a magához a miniszterelnökhöz közel álló Csányi Sándor, OTP-vezér tud-e bármit tenni a bankok érdekében, egyik forrásunk sem kívánt nyilatkozni, de ilyesmire volt már példa korábban. Csányi és Orbán - láthatóan nem ellenséges hangulatban - mindenesetre egymás mellett szurkolt a magyar csapatnak a törökök elleni meccsen kedden este, amikor a bankvezér forrásaink szerint már tudott az OTP-t szerdán mélybe rántó kormányzati pofonokról.

Korábban is revolverezett már a kormány

A kormány nem először veti be az egyeztetés nélküli tárgyalástechnikát. Soha nem fogják elfelejteni a magánnyugdíjpénztárak vezetői azt a napot két éve, amikor meghívót kaptak Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől. 2010 november 23-án a pénztári vezetők arról értesültek, hogy két nap múlva várja őket a minisztériumba a kormányfő jobbkeze. A pénztárvezetőket ezt követően leforrázta Matolcsy, amikor közölte velük, hogy a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert felszámolja a kormány.

Erről ugyan hónapokkal korábban voltak találgatások - kormányközeli körökben már a nyáron valószínűsítették, hogy a szigorú uniós költségvetési elvárások miatt a pénztárak pénzére fáj a kormány foga - az elhatározás előtt érdemi párbeszéd mégsem folyt a pénztárakkal, ez utóbbiak úgy érezték, hogy a falhoz állították őket.

Ugyanezt a módszert alkalmazta 2010. október közepén kormány, amikor a szektorális különadókról döntött. Egy-egy miniszter zárt ajtók mögötti megbeszélésre hívta a kiskereskedelmi, a telekommunikációs és az energetikai cégek vezetőit, ahol közölték velük, hogy extra adót vet ki rájuk a kormány. Néhány óra múlva a hivatalos bejelentés is megtörtént, a parlamentben pedig egy nap alatt el is fogadták a törvényt.