Nagyot botlottak a tech óriások

Vágólapra másolva!
Nem indul jól a gyorsjelentési szezon a technológiai szektorban, az Intel és az IBM is lelombozta a kedélyeket tegnap esti jelentésével. A legnagyobb problémát a PC-piac zsugorodás jelenti, az Intel például kénytelen visszafogni a termelését, hogy megállítsa a készletek bővülését. Eközben a csúcskategóriás szerverek iránti keresletet a vállalatok gyenge beruházási kedve csökkenti, így a területen egyeduralkodónak számító IBM teljesítménye is megbillent. Mindkét nagyágyú árfolyama esett a zárás utáni kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Az Intel és az IBM gyorsjelentésével beindult a nagyüzem a technológiai szektorban is, a legfontosabb IT-cégek az előttünk álló két hétben teszik közzé jelentésüket. A start nem sikerült túl fényesre, az Intel és az IBM is lelombozta a kedélyeket a harmadik negyedéves számaival és rontotta az aktuális negyedévre vonatkozó előrejelzéseket is.

Első ránézésre jók az eredmények

Az Intel (Nasdaq) úgy okozott csalódást, hogy a főbb sorokon a várakozásoknál jobb eredményeket tett közzé. A társaság ugyan a várt 50 cent helyett 60 centes egy részvényre jutó eredményt (bizonyos tételekkel korrigálva) és a várt 13,23 milliárd dollár helyett 13,46 milliárd dolláros árbevételt jelentett, a mögöttes folyamatok továbbra is meglehetősen sötét képet festenek az Intel kilátásairól.

A harmadik negyedéves eredményekkel kapcsolatos várakozásokat a vállalat már korábban igyekezte hűteni, a menedzsment szeptember elején profit warningot tett közzé, miszerint a korábban prognosztizált 13,8-14,8 milliárd dollár helyett csak 12,9-13,5 milliárd dollár lehet a bevétel a harmadik negyedévben. Sovány vigasz, hogy legalább ennek a csökkentett sávnak sikerült végül a tetejét eltalálni.

A jelentés a felszínen kedvező számok ellenére nem igazán örvendeztette meg a befektetőket, az Intel a zárás után 3,3 százalékot esett, dacára annak, hogy napközben még emelkedett az árfolyam. A piac leginkább a nem túl tetszetős kilátásokra és a cég termékei iránti gyenge keresletre fókuszál. A tizenkéthavi gördülő (azaz minden negyedévben a megelőző egy év összegét mutató) árbevétel és profit alakulásán jól látható, hogy a vállalat növekedése megrekedt az elmúlt negyedévekben.

Borongósak a kilátások

Az Intel menedzsmentje az aktuális, negyedik negyedévre 57 százalékos bruttó marginra számít, ami elmarad az elemzők által prognosztizált 61,3 százaléktól (a bruttó margin azt mutatja, hogy a közvetlen költségek levonása utáni eredmény hogyan aránylik az árbevételhez). Ez az egyetlen profittal kapcsolatos mutató, amire az Intel menedzsmentje előrejelzést ad, ezért a negatív meglepetés alapjaiban befolyásolja a gyorsjelentés megítélését.

Az árbevétel terén a menedzsment 13,1-14,1 milliárd dollárt prognosztizált az aktuális, negyedik negyedévre, miközben az elemzői várakozások inkább 13,7 milliárd dollárról szóltak. Már önmagában a várakozástól elmaradó előrejelzés is negatív, de a Bloombergnek nyilatkozó elemzők leginkább azt emelik ki, hogy valószínűleg ez a menedzsment prognózis is túl optimistának bizonyulhat, így újabb warningokra lehet számítani.

Nem viszik a PC-ket

A világ legnagyobb chipgyártójaként az Intel szorosan függ a globális PC-piac alakulásától, hiszen az Intel chipjei szolgálják ki a világ személyi számítógépeinek 80 százalékát. Ezen a téren távolról sem rózsás a helyzet, több piacelemző cég előrejelzése szerint is 2001 óta először idén ismét csökkenhet a PC-eladások összértéke, de ha a zsugorodást el is kerüli a piac, alig mérhető lesz a növekedés ebben a szegmensben.

Az Intel éves alapon 8 százalékos csökkenést jelentett a személyi számítógépekhez gyártott chipek terén. Mindez azt is jelenti, hogy egyelőre nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket az Intel által megalkotott "ultrabook", azaz ultravékony és könnyű, hordozható laptopok szegmense (az ultrabookok lényegében az Apple MacBook Airjének versenytársai Intel és Windows alapokon).

Az ultrabookok értékesítését a negyedévben lassíthatta, hogy a Microsoft október végén készül bemutatni a Windows 8-at, így a fogyasztók az új operációs rendszerre várva visszafoghatták vásárlásaikat a negyedévben. Az Intel vezére, Paul Ottellini épp a közelmúltban úgy nyilatkozott a Windows 8-ról arról egy belső megbeszélésen, hogy a Microsoft félkészen, ismert hibákkal együtt dobja piacra az új rendszert.

Nem vesznek szervereket a vállalatok

Az Intel nagy erőssége, a szerverek számára gyártott chipek sem igazán teljesítettek jól a negyedévben, éves összevetésben ugyan 6 százalékkal nőtt a szegmens bevétele, negyedéves alapon viszont 5 százalékkal csökkentek az értékesítések. A Marketwatchnak nyilatkozó elemzők szerint a legnagyobb gond, hogy ezzel a vállalat elveszítheti az egyetlen igazán szilárd pillérét, ami további kellemetlen meglepetésekhez vezethet az előttünk álló negyedévben.

A szerverek és nagyteljesítményű számítógépek iránti kereslet gyengélkedését jól jelzi az IBM gyorsjelentése is, a cég nem tudta hozni az elemzői várakozásokat. A nyár végén bemutatott, csúcskategóriás szervermegoldásai miatt a vártnál gyengébb volt a kereslet a régebbi termékek és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások iránt. A vállalati szektor bizonytalan kilátásai és jelentős költségcsökkentési törekvései láthatóan rányomják a bélyegüket a nagy volumenű IT-beruházásokra is.

A PC-éra végét látjuk?

A gyenge kereslet miatt az Intel mérlegében szereplő készletek értéke az előző negyedévi 4,9 milliárd dollárról 5,3 milliárd dollárra nőttek. A magas készletszint egyfelől jelentős költségekkel jár a vállalat számára, emellett jól jelzi, hogy milyen gyenge a kereslet a cég termékei iránt. Az Intel emiatt visszafogja termelését az előttünk álló hónapokban.

A készletek ráadásul a technológiai szektorban különös kockázatot is jelentenek, hiszen a termékek élettartama rendkívül rövid, az elavult és ezért eredeti áron nem eladható készleteken jelentős veszteségeket szenvedhet el a vállalat, ha nem sikerül idejekorán túladnia rajtuk.

A PC-piac problémái egyébként láthatóan alapjaiban formálja át a szektor erőviszonyait is. A Hewlett-Packard, a világ egyik legnagyobb PC-gyártója a közelmúltban lombozta le a kedélyeket egy súlyos profitwarninggal, és jelezte, hogy a cég talpra állítása a vártnál lényegesen hosszabb időt vesz majd időbe. A HP-nak nem segít, hogy a 2008-ban felvásárlással kialakított nagyvállalati szegmense is vergődik, hasonló okokból, mint ami miatt az IBM sem tud jó eredményeket felmutatni.

A sorhoz múlt héten csatlakozott az AMD is, az Intel egyik fő riválisának árbevétele 10 százalékkal zuhant a harmadik negyedévben a várt stagnálás helyett. Ebben a környezetben nem meglepő, hogy az Intellel kapcsolatos várakozások is nagyot estek - javarészben természetesen az Intel explicit figyelmeztetése miatt -, és a kilátások alapján még van tere a további csökkenésnek is.

Mélypontok közelében az árfolyam

Az Intel már a korábbi profit warning hatására éves mélypontra esett, innen próbált az elmúlt napokban felpattanni. A tegnapi csalódás után pedig könnyen folytatódhat a csökkenés.

Intel (Nasdaq)


Nem tetszett a befektetőknek az IBM sem

Az International Business Machines Corp. (NYSE) árfolyama 3,8 százalékot esett a tegnapi kereskedést követően, miután közzétette várakozásoktól elmaradó harmadik negyedéves jelentését. Árbevételben nagyobb (tényleges: 24,7 milliárd dollár; várt: 25,4 milliárd dollár), egy részvényre jutó nyereségben pedig kisebb (tényleges: 3,62 dollár; várt: 3,61 dollár) elmaradást mutatott az elemzői várakozásokhoz képest.

Az IBM számítógép hardvereket és szoftvereket gyárt és értékesít, valamint számítógépes infrastruktúra, szerverpark és tanácsadó szolgáltatásokat kínál a mainframe számítógépektől a nanotechnológiáig.

Éves alapon a bevételek 5 százalékkal lejjebb kerültek, 24,7 milliárd dollárt adva, amit nagyban befolyásolt a cég közel 1 milliárd dolláros devizavesztesége - derül ki az IBM jelentéséből. Ez abból adódik, hogy a dollár átlagban közel 12 százalékkal volt erősebb az euróval szemben a tavalyi harmadik negyedéves átlagához képest.

A dollár euróhoz viszonyított kurzusa

A devizaveszteség leginkább az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) régiókat érintette, ahol a dollárban számított értékesítések 9 százalékkal csökkentek -részben a devizahatás, részben a kereslet gyengeségei miatt - az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Mark Loughridge pénzügyi igazgató arról tájékoztatta a befektetőket, hogy a nyereséget megkurtította egy 162 millió dolláros egyszeri összeg is, amit a londoni bíróság ítélete alapján az IBM-nek nyugdíjakkal kapcsolatos kiadásokra kell fordítania.

Elmaradó szolgáltatás- és szoftverértékesítések

A pénzügyi igazgató a bevételek növekedésének várttól való elmaradását leginkább a globális üzleti szolgáltatások és a szoftverüzletág eladásainak lassulásával indokolta. Augusztus 28-án jelent meg a cég legújabb processzora, a POWER 7+, ami a magas-minőségű szerver-számítógépekbe beépítve indul versenybe a vásárlók kegyeiért.

A szerverértékesítések csak októbertől indultak meg, így az eredményeket majd a következő negyedévtől láthatjuk, de az IBM ettől a szoftver- és szolgáltatás eladások fellendülését is várja, ami egy-két negyedéves eltolódással jelentkezhet a kimutatásokban.

Hosszú távú célok

Az utóbbi években az IBM tudatosan módosította bevétel-struktúráját, mivel szeretné növelni a nem-hardver eladásokból származó árbevételét. Ennek markáns lépéseként tudható be, hogy 2005-ben eladta kevésbé nyereséges PC üzletágát, melyet a Lenovo vásárolt meg.

Az IBM tervei szerint 2015-re bevételei 30 százalékát a világviszonylatban átlagon felül növekvő EMEA-ból származó bevételek teszik ki. A "felhő" típusú adattárolás szolgáltatástól, ami a szervereken távolból történő adattárolást jelenti, vagy az "okosabb bolygó" szolgáltatástól, ami a közlekedési és vízellátási rendszerek hatékonyabbá tételére készült, szintén a szolgáltatásértékesítések növekedését várják.

Versenytársak

Érdemes megemlíteni a versenytársak szerepét is, ami azért fontos, mert jelenleg nincs igazán olyan vállalat, ami nagyon szorosan követné az IBM üzletmodelljét. A csúcskategóriás szerverek piacán a HP, a Fujitsu és az Oracle van említésre méltóan jelen, az IBM piaci részesedése azonban messze a legnagyobb (70 százalék körüli).

A hardvereladások területén tartani tudja jó pozícióit, mivel nem keresztezi számottevően a másik technológiai óriás, az Apple termékcsoportját. Ez nem mondható el a Hewlett-Packardról vagy a Dellről, ami erősen megmutatkozik a részvényárfolyamok alakulásában is.

Az Apple, Dell, HP, IBM árfolymának relatív egy éves alakulása