Kiakadtak a bankok Matolcsy lépésén

Vágólapra másolva!
Megdöbbentette a bankszövetséget az újabb kormányzati megszorító csomag, amely szerint a korábbi ígéretet felrúgva mégsem felezik meg jövőre a bankadót.
Vágólapra másolva!

"A Magyar Bankszövetség megdöbbenéssel értesült arról, hogy a Magyar Kormány a korábban közösen elfogadott és aláírt együttműködési megállapodásokat egyoldalúan megszegi" - közölte a szervezet a kormány újabb megszorító intézkedéseinek bejelentése után.

A bankszövetség szerint, ha a szerdai kormányzati bejelentésekben szereplő intézkedéseket elfogadja a parlament, akkor azok veszélyeztetik a magyar gazdaság szereplőinek kiszámítható finanszírozását, tovább csökkentik a bankok hitelezési képességét. "Mindez nagy mértékben visszaveti a reálgazdaság növekedési kilátásait, egyúttal akadályozza az elhúzódó gazdasági válságból való kilábalást" - áll a bankszövetség közleményében.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerda délelőtt ismertette a kormány legújabb megszorító intézkedéseit. A hét pontból álló, összesen 367 milliárdos megszorító csomagra azért van szükség, mert - ahogy az korábban megírtuk - az Európai Bizottság kevésnek találta a kormány alig másfél hete bejelentett intézkedéstervét.

A kormány arról döntött szerda reggel, hogy elhalasztja a pénzügyi szervezetek különadójának elfelezését, a tranzakciós illetéket 2 ezrelékre emeli. A miniszter szerint a bankok nem fogják áthárítani a tranzakciós adót, mert óriási verseny lesz. A kormány korábban azt ígérte, hogy a banki különadót, amely évente 120-130 milliárd forintot hoz az államnak, jövőre megfelezi, ráadásul ezt a bankszövetséggel tavaly év végén kötött megállapodás keretében írásba is foglalta a kabinet.