Összekapta magát a forint, egy hónapos csúcson az euró

Vágólapra másolva!
Az euró/dollár árfolyam 1,3130 fölött, szeptember 17-e óta nem látott magasságban is megfordult szerdán, a forint, amely napközben kissé meggyengült, késő délután visszatért a reggeli szintek közelébe.
Vágólapra másolva!

Egy euró szerda délután 6-kor 277,85 forintot ért, 15 fillérrel kevesebbet, mint a kereskedés kezdetén. Az árfolyam nap közben többször is irányt váltott, akadtak kötések 277,9 mélységében és 279,3 magasságában is.

Az eurót a dollárral szemben döntően a csütörtökön kezdődő EU-csúccsal kapcsolatos várakozások erősítették. Ehhez hozzájárultak az egyesült államokbeli lakáspiaci adatok is: a washingtoni kereskedelmi minisztérium adatai szerint a megkezdett lakásépítések száma az előző hónaphoz képest 15 százalékkal, 4 éves csúcsra emelkedett szeptemberben - a jó hír javította a hangulatot, az első számú menekülődevizát, a dollárt pedig gyengítette. Esett az amerikai pénz erejét hat devizával szemben számszerűsítő Dollar Index is: 0,5 százalékkal, 79,043-re süllyedt.

Az euró a devizapiaci stratégák szerint akár öthavi csúcsra is erősödhet a dollárral szemben, amennyiben Spanyolország a várakozásoknak megfelelően elővigyázatossági hitelcsomagért folyamodik. A várakozásokat erősítette, hogy szerdán több német kormánytisztviselő is jelezte, a legnagyobb európai gazdaságnak immár nincs kifogása egy spanyol bailouttal szemben.

A hangulat javulása a tízéves spanyol és olasz hozamok alakulásán is érezhető volt. A 10 éves spanyol kötvények átlagos hozama 29 bázisponttal, 5,51 százalékra, április 4-e óta nem látott mélységbe süllyedt; az ugyanilyen futamidejű olasz papírok hozamát pedig március 19-én láthattuk utoljára a jelenlegi szinten.

A cseh korona eddig a hét bajnoka

A cseh korona a hét eleje óta 1 százalékot erősödött az euróval szemben - amivel a Bloomberg által követett több mint 170 deviza közül a legjobb teljesítményt nyújtotta. Az euró/korona árfolyam a hetet 25,00 magasságában kezdte, szerdán pedig 24,75 alatt is megfordult.

A cseh jegybank szeptember 27-én rekordalacsony szintre, 0,25 százalékra csökkentette az irányadó kamatot, az azóta eltelt időben a cseh deviza 0,7 százalékot javított az euróval szemben.

A cseh gazdaságra (is) ráfér némi monetáris lazítás: az április-júniusi időszak volt zsinórban a harmadik negyedév, amelyben a GDP csökkent. A zéróközeli irányadó ráta mellett azonban már csak nemkonvencionális eszközökkel lehet lazítani a feltételeken - figyelmeztetnek az elemzők.