Veszélyben a bioetanol adókedvezménye

Vágólapra másolva!
Jövőre megszűnik a hazai bioetanol jövedékiadó-kedvezménye, ha Magyarország nem kéri a jelenlegi, kedvezményes időszak meghosszabbítását. Ez literenként 70 forintos drágulást jelenthet, ráadásul kikerül a kormány ellenőrzése alól az a lehetőség, hogy a termék adótartalmát az ország céljai, és ne az uniós elvárások szerint alakítsa - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A bioetanol fajlagosan kisebb energiatartalmú a fosszilis üzemanyagoknál, vagyis azonos távolság megtételekor 20-30 százalékkal több fogy belőle. Ennek alapján az energiaértékre vetített adótartalma máris magasabb, mint a dízelé, és közel akkora, mint a benziné.

Az év végén lejár az az Európai Uniótól kapott, ötéves időszak, amely alatt Magyarországon adókedvezményt élvezhetett a bioetanol. Ha nem kérjük ezen időszak meghosszabbítását, akkor az EU-ban elvárt adómértéket kell alkalmazni, ami literenként mintegy 70 forintos áremelést jelentene az E85-ös (85 százalékban bioetanolt tartalmazó benzin) esetében.

A termék után már most is kell jövedéki adót fizetni: tavaly nyáron egy 40 forintos, ez év elején pedig egy 30 forintos tétel rakódott rá. Emiatt jelentősen csökkent az E85-ös vonzereje a többi üzemanyaghoz képest, és a forgalmazása is esett. A termék árelőnye azonban megmaradt: a holtankoljak.hu-n található adatok szerint még éppen az a 70 forintos plusz van - írja szerdai számában a Világgazdaság.