Vágólapra másolva!
Munkaerő-állományának 7,2 százalékát készül elküldeni a francia Alcatel-Lucent. A telekommunikációs eszközöket gyártó cég még júliusban jelentette be költségmegtakarítási programját, amivel ismét profitábilissá kíván válni. A hírre masszív emelkedésbe kezdett a részvény árfolyama a 23 éves mélypont közeléből.
Vágólapra másolva!

5500 fős elbocsátásra készül globális szinten a telekommunikációs eszközöket gyártó francia Alcatel-Lucent, ami a tavaly december végi adatok alapján 76 ezer fős munkaerő-állományának a 7,2 százalékát érinti. A tervezet szerint 3300 főt az EMEA (Európa, Közel-Kelet, Afrika) térségben építene le. Franciaországban 1430 főt érinthet a lépés, ami a hazai munkaerő 15 százalékának felel meg. Elsősorban az értékesítés, a marketing, a pénzügy és a humánerőforrás terülteket leépítésére kerül sor.

A francia vállalat célja, hogy ismét nyereségessé váljon, melynek érdekében még júliusban jelentette be, hogy 1,25 milliárd eurós költségmegtakarítást szeretne elérni 2013 végéig. A cég az elmúlt öt évben csupán 2011-ben tudott nyereséget felmutatni, azóta 2012 második negyedévében viszont újra veszteségbe fordult át. A március-júniusi időszak 254 millió eurós mínusszal zárult.

A harmadik negyedéves eredményét november 2-án teheti közzé a cég. A menedzsment 2012-re vonatkozó előrejelzésében csupán annyit árult el, hogy a második félévben kedvezőbben alakulhatnak a marginok, mint az első hat hónapban.

Az Alcatel-Lucent gyakorlatilag még mindig nem heverte ki a Lucent Technologies Inc. 2006-os felvásárlását, ami jelentősen megdobta a költségeket. A bevételekre a visszaeső európai értékesítés és az ázsiai versenytársak, mint a Huawei Technologies árversenye helyez nyomást.

A hírre pozitívan reagáltak a befektetők, 7 százalékos emelkedésével pedig a CAC40 és a Stoxx Europe 600 index legjobban teljesítő komponensének számít az Alcatel-Lucent részvénye. A Bloomberg által elérhető adatok alapján az elmúlt napokban történelmi mélyponton járt 0,71 eurón az árfolyam.

Alcatel-Lucent (Euronext Paris)

Forrás: [origo]