A magyarok blöffölnek, de a végén veszíteni fognak - véli egy francia elemző

Vágólapra másolva!
Folyamatosan blöfföl és megvezeti a külföldi befektetőket a magyar kormány, amely nem is akar megállapodást kötni az IMF-fel - állítja a Société Générale feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető stratégája. Benoite Anne egy interjúban arra figyelmeztet, hogy a magyar kormányzati politika nem befektetőbarát, nem fenntartható és nem segíti a gazdasági növekedést sem.
Vágólapra másolva!

Egyáltalán nem akar megállapodást kötni a Nemzetközi Valutaalappal a magyar kormány - véli Benoite Anne, a Société Générale feltörekvő piacokkal foglalkozó vezető stratégája. Az alapblog.hu-nak adott interjúban azt mondta: szerinte a magyar kormány folyamatosan blöfföl és megvezeti a külföldi befektetőket, akik egyelőre hisznek ugyan neki, de szerinte a Magyarország körüli befektetői légkör javulása kizárólag az Európai Központi Bank és az amerikai szövetségi jegybank, a Fed kötvényvásárlási és készpénzbővítő lépéseinek köszönhető. Benoite Anne viszont arra is figyelmeztet, hogy a végén a magyar kormány valószínűleg elveszíti a pókerjátszmát.

A francia elemző, aki korábban az IMF tisztségviselője volt, azt mondta, a valutaalap nem követel semmilyen olyan intézkedést, amely a szociális igazságtalanságokat fokozná, és az olcsó hitelekért cserébe csupán átláthatóságot és kiszámíthatóságot kér. Hangsúlyozta, hogy IMF-háttérrel maga mögött a magyaroknak nem kellene aggódniuk akkor sem, ha a világban megint rosszabbra fordul a hangulat, nem szólva arról, hogy Magyarország számára a piaci finanszírozásnál sokkal olcsóbb az IMF által kínált lehetőség.

"Nem tudok másra gondolni, mint hogy a magyar kormány egyszerűen nem akarja, hogy kívülről belelássanak a kártyáiba" - mondta Benoite Anne az alapblog.hu-nak. A Société Générale vezető stratégája szerint hiába javult Magyarországon a fiskális helyzet, ezt rossz, hosszú távon fenntarthatatlan eszközökkel érték el, a magyar költségvetési politika pedig magában hordozza a saját maga összeomlását. "Magyarország közvetlen környezete roppant sérülékeny, abban a pillanatban, ha felvetődik bármilyen kisebb fertőzés lehetősége, a befektetők azonnal búcsút mondanak a magyar kötvényeknek és jön a vérfürdő. Nekem az a feladatom, hogy erre figyelmeztessem a befektetőket, mármint a Société Générale ügyfeleit" - mondta Anne.

A francia elemző szerint a magyar kormányzati politika nem befektetőbarát, nem fenntartható és nem segíti a gazdasági növekedést, a korábban kockázatosnak tekintett államkötvények és egyéb tőkepiaci termékek iránti érdeklődés miatt "a magyaroknak mindenekelőtt az EKB-nak és a Fednek kellene kezet csókolniuk. "Magyarország - a saját szemszögéből nézve - pillanatnyilag példátlanul szerencsés nemzetközi szituációban evickél" - mondta az elemző.

Benoite Anne szerint - aki néhány hónappal ezelőtt 320 forintos eurót jósolt - a jelenlegi környezetben a magyar pénz 275 forintig tud erősödni az euróval szemben.