Nagyot bukott, mégis jót jelentett a Morgan Stanley

Vágólapra másolva!
1,7 százalékos emelkedéssel reagált nyitás előtt a Morgan Stanley a várakozásoknál jobb gyorsjelentésre. Az eredményeket ráadásul a negyedév során egy jelentős egyszeri veszteség is terhelte, de ennek ellenére pozitív az első reakció.
Vágólapra másolva!

1,02 milliárd dolláros veszteséget jelentett nettó profit soron a Morgan Stanley ma közzétett gyorsjelentésében, szemben az egy évvel ezelőtti 2,2 milliárd dolláros profittal. A részvényenként 55 centes veszteség első ránézésre súlyos mellélövésnek tűnik, de az egyszeri tételek nélkül az egy részvényre jutó nyereség 28 cent volt a negyedévben, míg az elemzők 24 centre számítottak, egy évvel ezelőtt pedig csupán 2 cent volt az eredmény. A részvény emiatt közel kétszázalékos emelkedéssel készül nyitni.

A kedvezőtlen negyedéves eredményekben egy jelentős átértékelődés is szerepet játszott, az egyes hitelek piaci árakra történő átértékelése mintegy 2,3 milliárd dolláros hatással jártak. Az intézményi értékpapírüzletág bevételei közel 80 százalékkal estek 2012 harmadik negyedévében, míg a kötvény- és árupiac üzletág 36 százalékos bővülést tudott elérni.

A bank szeptemberben zárta le a Smith Barney brókercég 14 százalékának megvásárlását a Citigrouptól, amivel 51 százalékról 65 százalékra nőtt a részesedése a társaságban. A tranzakció exrta költségeket is jelentett, a Morgan Stanley kénytelen volt több ezer dolgozójának extra juttatást adni, mert a Smith Barney integrálásával járó váratlan technikai problémák és túlórák miatt.

Morgan Stanley (NYSE)