Vágólapra másolva!
Hatalmas erősödés előtt áll az euró a dollárral szemben, amennyiben hiszünk a technikai elemzésben, és különösen a technikai alakzatokban. A grafikonon egy tankönyvi példához közel álló füles csésze rajzolódott ki. Ha az árfolyam sikeresen át tudja törni a nyakvonalat, akkor pesszimista esetben 1,387-ig, optimista esetben pedig 1,43-ig is elszáguldhat az EURUSD árfolyama.
Vágólapra másolva!

Hajszálnyira áll a dollár egy jelentős és akár tartósabb gyengüléstől az euróval szemben, legalábbis erre utal a technikai elemzés. A napi grafikonon a technikai elemzők számára egy érdekes alakzat, a füles csésze alakult ki. Ha visszaigazolja a piac az elképzelést, akkor 1,40 fölötti EURUSD árfolyamot sem zárhatunk ki.

Létrejön az alakzat

Nem indult jól a nyár eleje az euró számára a dollár ellenében, folyamatosan az 50 napos mozgóátlag alatt mozgott az instrumentum, és folyamatosan eladói nyomás alatt volt az euró a dollárral szemben. A nyár elején a periféria országok kötvényhozamai jelentős mértékű emelkedést mutattak be, a befektetők pedig inkább a kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

Július végén ugyanakkor megváltozott valami, irányt váltott az árfolyam, és augusztus elején már az 50 napos mozgóátlag áttörésével kacérkodott az EURUSD. A mozgásban szerepe volt mindenképpen annak is, hogy az ECB elnöke július végén jelezte, hogy az euró védelme érdekében készek mindent megtenni, emiatt pedig az euró erősödni kezdett a dollárral szemben (ez a dollár gyengülését is jelenti).

Augusztus végén az 50 napos mozgóátlag már az EURUSD árfolyama alatt volt, szeptember közepén pedig a 200 napos mozgóátlag is átszakadt. Májustól szeptember közepéig kirajzolódott egy nagyon szép csésze alakzat a grafikonon, az összetett formáció egyik része ezáltal létrejött.

Szeptember közepe után némileg megromlott a hangulat a börzéken, újra aggódni kezdtek a piacokon az európai adósságválsággal kapcsolatban a befektetők. Szeptember 13-án a Fed bejelentette a QE3 programot, aminek keretében jelentősen megnövekedhet a Fed mérlegfőösszege, így a piacon lévő dollár mennyisége is. A hírre gyengülni kezdett a dollár, de mivel a piacok számítottak a bejelentésre, ezért a klasszikus "vegyél pletykára, adj el a hírre" bölcsesség ismét beigazolódott.

Az EURUSD közben visszacsúszott kétszer is a 200 napos mozgóátlagra, ami egyszer sem szakadt át tartósan. Ugyan benézett az EURUSD október elején a 200 napos mozgóátlag alá, de ettől függetlenül sikeresnek mondható a 200 napos mozgóátlag visszatesztje. A két felpattanás révén pedig kirajzolódott a csésze füle is, ezáltal pedig a formáció hiányzó láncszeme is létrejött.

EURUSUD napi grafikon

EURUSUD napi grafikon

Hatalmas mozgás következhet

Ha az árfolyam áttöri az 1,317-nél lévő nyakvonalat, akkor jelentős emelkedés elé nézhet az euró. Az alakzatból számolható klasszikus célár 1,43. Az értéket úgy kaphatjuk meg, hogy a csésze alját (júliusi mélypont) és a nyakvonal távolságát lemérjük, és azt kivetítjük a nyakvonal fölé. Ha konzervatívabban állunk a célár meghatározásához, akkor a 161,8 százalékos Fibonacci segítségével 1,387-es árfolyam adódik, ami még így is nagyjából 5,8 százalékos euró erősödést jelentene a dollárral szemben.

Van ugyan még egy szint, ami gondot okozhat és áthúzhatja a számításokat. Az 1,35-ös szintnél korábban csúcsok voltak, illetve pszichológiailag is kemény lehet a szint áttörése.

Az indikátorok terén is jól fest a grafikon. Az MACD indikátor vételi szignált adott a napokban, mi több a pozitív tartományban tette meg mindezt. Az RSI pedig augusztus közepétől folyamatosan az 50-es érték felett mozog, ráadásul a napokban megroppantotta a csökkenő trendvonalát is.

Érdemes azt is észrevenni, hogy az 50 napos mozgóátlag vészesen közeledik a 200 napos mozgóátlag felé, méghozzá alulról. Ha az árfolyam a két mozgóátlag fölött lesz és ők keresztezik egymást, az hosszabb távon komoly erőt jelenthet. A technikai elemzési szakzsargonban aranykereszt jelzésnek szokták titulálni ezt a szignált.

Kritikus szinttel küzd az árfolyam a heti időtávon

A 2011 májusától berajzolt csökkenő trendvonallal küzd az EURUSD kurzusa a heti grafikonon. Az instrumentum sikerrel szelte át az 50 hetes mozgóátlagot, bár még nem tudott kellő mértékben elszakadni tőle.

Ha megtörik a csökkenő trend, tehát sikerül magasabb lokális csúcsot beállítani majd magasabb lokális mélypontot, akkor a 200 hetes mozgóátlag és később az 1,415 körüli csúcs okozhat némi fennakadást az EURUSD számára.

Az indikátorok nem mutatnak annyira szépen, mint a napi grafikonon, de itt is szembeötlő az MACD indikátor vételi szignálja, illetve az RSI 50 fölötti értéke.

EURUSD heti grafikon
EURUSD heti grafikon

Milyen hatása lehet a mozgásnak?

A dollár gyengülése az euró ellenében számos termékre hatással lehet. A dollárban denominált instrumentumok esetében könnyen áremelkedést válthat ki a dollár gyengülése, ilyen lehet például az olaj, ezüst, arany, réz. Az amerikai részvénypiacokra is serkentőleg hathat. Számos tőzsdei cégnek az árbevétele az USA-n kívülről érkezik, tehát a gyenge deviza áttételesen pozitív hatással is járhat. A kockázatvállalási hajlandóság is növekedhet a dollár gyengülése, de inkább az euró erősödése révén, hiszen a legtöbb piaci kommentár az európai adósságválsággal magyarázza a negatív tőzsdei hangulatot. Azt sem zárhatjuk ki, hogy a grafikonon szépnek tűnő alakzatból nem lesz semmi, ső, erősödni kezd a dollár az euróval szemben, mivel a technikai elemzés sem csodaszer.