Orbán: A bankok úgyse hiteleztek

Vágólapra másolva!
Nagyon közel van a megállapodás az IMF-fel Orbán Viktor szerint, aki úgy véli, hogy az új megszorítások nem hoznak majd érdemi változást a hitelezésben, mert a bankok már régóta nem hiteleznek.
Vágólapra másolva!

Nagyon közel a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), illetve az Európai Unióval, de Magyarországnak nincs szüksége hitelre, csak egy elővigyázatossági hitelkeretre - mondta Orbán Viktor a Bloomberg üzleti hírportálnak adott bukaresti interjúban. A miniszterelnök a hírportálnak elmondta, hogy szerinte nézeteltérés van Magyarország és az Európai Unió között a költségvetést illetően, de a büdzsé helyzete kezelhető.

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által szerdán bejelentett, 367 milliárd forintos pótlólagos kiigazítási lépések egyik eleméről szólva elmondta, hogy a bankadó fenntartása nem lesz negatív hatással a magyar gazdaságra, mivel a hitelezők már eleve tartózkodnak a hitelfolyósítástól. Mint fogalmazott, "a bankok már rég nem hiteleznek, folyamatban van a mérlegalkalmazkodás".

A bankszövetség főtitkára csütörtökön arról beszélt, hogy a megszorítások miatt drasztikusan csökken a bankok hitelezési képessége, vagyis nem garantált, hogy az anyabankok továbbra is biztosítják azokat a forrásokat, amelyekkel a magyar gazdaság életben tartható.

Magyarországon a hitel-betét arány 120 százalék, vagyis 100 egységnyi betétre 120 egységnyi hitel jut. Ha az anyabankok a szükséges extraforrást a tőkén felül nem tudják biztosítani, akkor le kell építeni vállalati hitelállományuk egy részét - mondta Kovács Levente, hozzátéve, hogy elemzéseik szerint ez esetben a magyar bruttó hazai termék (GDP) 10 százalékkal csökkenne.

Több Európát, de legyen választási lehetőség is

Orbán Viktor szerdától az Európai Néppárt (EPP) kétnapos tisztújító kongresszusán vesz részt a román fővárosban. Csütörtöki beszédében azt mondta, a gazdasági válság nem kezelhető azokkal az eszközökkel, amelyek előidézték azt, ezért bátorság kell újító gazdaságpolitikák bevezetéséhez. "A válasz: több Európa" címmel megrendezett EPP-kongresszuson angolul elmondott felszólalásában a miniszterelnök rámutatott: valóban több Európára van szükség, de hagyni kell a tagállamokat, hogy maguk válasszák meg a válságkezelő gazdaságpolitikák helyes, az adott országban legalkalmasabb elegyét.

Orbán Viktor beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy Európa ma a kelleténél elitistább, bürokratább és technokratább - ezért szerinte az Európai Néppártnak valódi néppártként kell az elszegényedett és a középosztálybeli emberek felé fordulnia. Orbán Viktor szerint a technokrata megközelítés kudarcát jelzi a szélsőséges pártok népszerűségének növekedése.

Nagy tetszés fogadta Orbán Viktor zárszavait is, amelyben kifejtette: néppártiak politikai ellenfelei, a szocialisták, mindig elbukták a történelem nagy változásait, és visszafele próbálják forgatni a történelem kerekét.