Raiffeisen: Övön aluli ütést kaptunk

Vágólapra másolva!
A Raiffeisen Bank International bankháznak nincs szándékában elhagyni a magyar piacot, annak ellenére sem, hogy a magyar kormány, visszavonva korábbi döntését, nem felezi meg 2013-ban a bankok különadóját - mondta a magyarországi Raiffeisen Bank osztrák anyabankjának vezérigazgatója, Herbert Stepic csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Stepic Bécsben újságíróknak "övön aluli ütésnek" nevezte a kormány bejelentését. A vezérigazgató szerint a Raiffeisen 2012-ben is az egy évvel korábbi 42 millió euróhoz (11,64 milliárd forint) hasonló nagyságrendben fizethet banki különadót.

Herbert Stepic bírálta az euróövezeti válságkezelés során bevezetett új bankfelügyeleti intézkedéseket, amelyek szerinte lefednek már meglévő előírásokat, és olyan időben követelnek tőkeemelést, amikor nem működnek rendesen a tőkepiacok. Az Európai Uniónak inkább az új Basel III előírások végrehajtását kellene szorgalmaznia - tette hozzá.

Üdvözölte ugyanakkor az egységes európai bankfelügyelet létrehozására történt erőfeszítéseket, jóllehet "ambiciózusnak" nevezte az új szervezet elindulására kiírt 2013. január elsejei időpontot.