Őrült hullámzásban a Nokia

Vágólapra másolva!
Szélsőséges mozgásokat mutat a Nokia árfolyama a ma közzétett gyorsjelentés nyomán. A papír mínusz 2 százalékban és plusz 10 százalékban is volt rövid időn belül, mostanra pedig ismét a tegnapi záróértéke alá csúszott.
Vágólapra másolva!

Vegyes számok a mobilgyártónál

Felemás számokat tett közzé a telefongyártó mai gyorsjelentésében. A harmadik negyedévben elkönyvelt 7,23 milliárd eurós bevétel felülmúlta a 6,97 milliárd eurós elemzői várakozásokat, de még így is 19 százalékkal kevesebb a tavalyi 8,98 milliárdnál.

A működési eredmény szintjén a Nokia 576 millió eurós veszteséget jelentett, ami a profitabilitás jelentős romlását jelzi a tavalyi évhez képest. 2011 harmadik negyedévében csak 71 millió eurós vesztesége volt a cégnek ezen a téren. A Nokia készpénzállománya közel 700 millió euróval csökkent három hónap alatt. Év per év alapon ez közel 30 százalékos csökkenést jelent a tavalyi 5,067 milliárd euróról.

Nem mennek az okostelefonok

Az okostelefonok piacán 976 millió euró volt a negyedéves árbevétel, ami éves összevetésben több mint 55 százalékkal alacsonyabb a tavalyi 2,19 milliárdnál. Ebben nagy szerepe van annak, hogy a Nokia okostelefon-értékesítése 63 százalékkal zuhant egyetlen év alatt.

Ez annak ellenére alakult így, hogy a cég már egy éve piacra lépett a Windows Phone-ra épülő Lumia okostelefonokkal, amik arra hivatottak, hogy megtörjék az Apple és a Samsung egyeduralmát a szegmensben. A cég nagy reményeket fűz az új Lumia 920 és 820 modellekhez, melyek az új Windows 8 operációs rendszerrel lesznek felszerelve. Az új készülékek értékesítése novemberben kezdődhet meg a Reuters értesülései szerint.

A Nokia 2011 elején lépett stratégiai szövetségre a Microsofttal, és az okostelefon-stratégiáját teljesen átszervezte a Windows kifejezetten mobilkészülékekre optimalizált változata köré. A stratégia részeként született meg a Lumia sorozat, ami annak ellenére, hogy egészen kedvező kritikákat kapott, egyelőre nem tudott számottevő szeletet kihasítani az amerikai okostelefon-piacon, miközben a Samsung és az Apple is sorra döntögeti a rekordokat. A Nokia talán utolsó lehetősége, hogy az idei karácsonyi negyedévben látható bővülést érjen el az új Lumiáknak köszönhetően.

Nagyon megrángatták a részvényt

A részvény a bejelentések hatására jelentős ralliba kezdett, bár először 2 százalékos mínuszba szaladt. A gyorsjelentés után 10 százalék körüli emelkedésben is volt, de jelenleg már ismét valamivel a tegnapi záróértéke alatt tanyázik.

Nokia (Helsinki Stock Exchange, 5 perces)

Forrás: [origo]