Itt marad Orbán brutális bankadója

Vágólapra másolva!
A Fidesz frakcióvezetője szerint sose tervezték, hogy véglegesen kivezetik a bankadót. Szerinte ez annak ellenére így van, hogy Orbán Viktor 2012 nyarán még arról beszélt, hogy akár már 2013-ban megszűnhet a "brutális bankadó".
Vágólapra másolva!

Rogán Antal szerint sose gondolták, hogy teljesen kivezetik a bankadót, ezt a magyar adórendszer részének tartják, csak az adó csökkentését tervezték - a Fidesz frakcióvezetője erről a TV2 csütörtök reggeli műsorában beszélt.

Rogán Antal arra a kérdésre, hogy a szerdán bejelentett kiigazítás értelmében a bankadó megfelezése és kivezetése eltolódik, vagy a megfelezés elmaradása után 2014-ben mégis kivezetik a bankokat sújtó terhet, azt válaszolta: "Sose gondoltuk azt, hogy a bankadót kivezetnénk, mi a bankadót a magyar adórendszer részének tartjuk, szerintem, az, hogy a bankoknak adót kell fizetni, ma már Európában is egy elfogadott dolog".

Marad a brutális bankadó

A Fidesz frakcióvezetője azt elismerte, hogy a bankadó mértékét valóban tervezték csökkenteni, ha megengedte volna Brüsszel, illetve a magyar gazdasági teljesítmény.

Arra a felvetésre, hogy júniusban Orbán Viktor miniszterelnök Bécsben még arról beszélt, hogy 2013-tól teljesen kivezethetik az általa akkor brutálisnak nevezett ankadót, Rogán Antal azt mondta: nem volt ilyen koncepció, az adó megfelezésén gondolkodtak, ha ezt megengedték volna a körülmények.

Orbán Bécsben úgy fogalmazott, hogy "könnyen lehet, hogy 2013. január 1-jével a bankadót nemcsak a megállapodás szerinti mértékig, hanem teljesen kivezetik az adórendszerből, és megjelenik helyette a pénzügyi tranzakciós illeték, amelynek részleteiről még tárgyalnak".

Úgyse hiteleztek

Rogán úgy vélte: természetesen nem jó dolog az, hogy kénytelenek magasan tartani a bankadót, de mivel a bankok nem hiteleztek az utóbbi két évben, és ez nem fog változni semmit, ezért szerinte ez ebben a formában nem jelent különösebb kárt a magyar gazdaságnak. Az viszont kétségkívül igaz, hogy a bankok profitjából sok pénzt vesz el - jegyezte meg.

Rogán Antal hangsúlyozta, azzal, hogy nem az emberek jövedelme csökken, hanem a bankok profitja, a következő évben fenn lehet tartani a társadalmi békét Magyarországon, alacsonyan lehet tartani a deficitet és csökkenteni az államadósságot, amit szerinte Európai Unióban és az IMF-nél és méltányolni kell.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerdán kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy a kormány további 367 milliárd forintnyi, a jövő évi költségvetést érintő kiigazító intézkedésről döntött annak érdekében, hogy az Európai Bizottság is teljesíthetőnek lássa jövőre a GDP-arányos 2,7 százalékos költségvetési hiányt. A miniszter egy hétpontos intézkedési csomag keretében egyebek mellett azt közölte, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégsem csökkentik a felére a bankadót 2013-ban, a tranzakciós illeték általános mértéke pedig 1 helyett 2 ezrelék lesz.