Vágólapra másolva!
Nem mutatnak nagy elmozdulást a főbb ázsiai tőzsdék, a dél-koreai piac kivételével enyhe pluszban tartózkodnak az indexek. Amerikai piacok minimális mínuszban zártak a Google gyengébb gyorsjelentési számai miatt. Az óriáscég várakozásoktól elmaradt eredményei olyan problémákat vetnek fel, amely az egész technológiai szektor vergődését vetíthetik előre. A folytatódó gyorsjelentési szezonban a McDonald's és a General Electric számaira érdemes figyelni. Olvassa el ma reggeli európai piaci összefoglalónkat is: EU-csúcs előtt mínuszban Európa
Vágólapra másolva!

Iránykeresés Ázsiában

Stagnálás jellemzi az ázsiai tőzsdéket, a főbb indexek szolíd pluszban tartózkodnak, egyedül a dél-koreai Kospi nem tud felzárkózni társaihoz 0,8 százalékos csökkenésével.

A visszafogott mozgások mögött valószínűleg a tegnapi emelkedések utáni kivárás állhat, mivel a héten közölt kínai makroadatok szerint a kínai gazdaság éves alapon 7,4 százalékkal bővült a harmadik negyedévben, szemben a megelőző negyedév 7,6 százalékos növekedésével. Ez 15 negyedéve a leglassabb ütem, viszont egyes szereplők szerint már a visszaesés végét jelöli, és a GDP-nél frissebb képet tükröző makroadatok már fordulatot sejtetnek. A kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés és az építőipari beruházások is várakozáson felül bővültek szeptemberben, ami arra utal, a kínai növekedés élénkülést mutathat a negyedik negyedévben.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Google húzta le az amerikai tőzsdéket

Nem tett jót tegnap az amerikai piacoknak az idő előtt kiszivárgott Google gyorsjelentés, amely ráadásul jelentősen elmaradt az elemzői várakozásoktól. Egy hiba miatt idő előtt publikálták negyedéves adataikat és elsősorban az egy részvényre jutó profit döbbentette meg a befektetőket, az egyszeri tételek hatását kiszűrve részvényenként 9,03 dolláros nyereséget könyvelhetett el a cég, szemben az elemzők által várt 10,65 százalékkal. A 11,3 milliárd dolláros árbevétel is gyengébb, mint a konszenzusban szereplő 11,8 milliárd dollár.

A Google gyorsjelentése szektorszíntű problémákat tükröz, mivel a gyengébb számok mögött a fő profitforrásnak számító hirdetési üzlet növekedésének erőteljes csökkenése áll. A mobilfelületeken nem tud jelentős árbevételt elérni a cég, ráadásul ezen a felületen egyelőre iparági szinten jóformán senki nem találta még meg azokat a hirdetési megoldásokat, amelyek hasonlóan jól működnének, mint a hagyományos webes hirdetések.

Mivel a Google a szektor egyik legnagyobb szereplője, így 8 százalékos zuhanása magával rántotta a többi technológiai céget is, amelyek összességében 1,5 százalékos mínuszban zártak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A vezető indexek sem tudtak kikecmeregni a nyitás utáni mínuszokból és kivétel nélkül a negatív tartományban zártak. A leggyengébben a Nasdaq teljesített, míg a Dow Jones a tegnap előtti záró értéke körül fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Google (Nasdaq)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ma 11 S&P komponens számaival folytatódik a gyorsjelentési szezon, akik jellemzően piacnyitás előtt teszik közzé számaikat. A fontosabb cégek közül a McDonalds, a General Electric és a Schlumberger jelent.

A vártnál gyengébb gyorsjelentése miatt 11 százalékot zuhantak a Chipotle Mexican Grill részvényei. A gyorsétterem-lánc sem árbevétel, sem profit szintjén nem tudta túlszárnyalni az elemzői konszenzust. A legalább egy éve nyitva lévő üzletek forgalma 4,8 százalékot emelkedett, szemben a 4,9 százalékos várakozásokkal. A rossz hírek hatását az sem tudta ellensúlyozni, hogy a társaság 100 millió dollár értékben akar részvényeket visszavásárolni, amivel kiegyensúlyozottabbá válhat a cég működése.

Chipotle Mexican (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az elemzői konszenzusnál gyengébb AMD tegnapi gyorsjelentése után 5 százalékot esett a cég részvényeinek árfolyama. A chipgyártó az elmúlt hónapokban kétszer is profit warningot jelentett be, mely szerint az árbevétel 10 százalékkal zuhant a harmadik negyedévben. A társaság a következő negyedévre sem optimista, 1,1-1,21 milliárd dollár lehet a bevétel, holott a piac 1,31 milliárd dollárra számított. A negyedik negyedévben a munkaerő 15 százalékát bocsájtja el a vállalat költségcsökkentési céllal, hogy a kieső bevételeket ellensúlyozni tudja. A cég problémáit tetézi, hogy szeptemberben elhagyta őket a korábban biztos pillérnek tekintet pénzügyi igazgató is.

AMD (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]