Az EU nekiment a telekomadónak

Vágólapra másolva!
Kötelezettségszegési eljárást indított Brüsszel a magyar telekomadó miatt. 200 milliárd forint a tét.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bíróság elé vitte az Európai Bizottság a magyar telekomadó ügyét, derül ki a bíróság hírleveléből.

A bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben. Mivel a magyar kormány vitatja Brüsszel állításait, az Európai Bíróság fog dönteni.

A bizottság azért indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen, mert álláspontja szerint a távközlési vállalkozásokra kivetett különadó valójában olyan igazgatási díjnak minősül, amely - az uniós irányelv előírásaival ellentétben - nem a szabályozási és engedélyezési rendszerhez kapcsolódó költségek fedezésére, hanem a központi költségvetés bevételeinek növelésére szolgál. Ezzel összefüggésben a bizottság úgy véli, hogy a távközlési szektorra csak a valamennyi gazdasági ágazatot egységesen érintő adók (például társasági adó) és az igazgatási díjak vethetők ki, kizárólag ezen ágazatot sújtó különadó azonban nem.

Az ügy nagy horderejű, mert durván 200 milliárd forint sorsa múlik rajta. A bíróság szakértői várakozások szerint jövő tavasszal hozhat ítéletet, és nagy esélye van annak - adószakértők nagy része véli így és egy minapi, a költségvetési folyamatokról tartott, a Haza és Haladás Alapítvány és a Költségvetési Felelősség Intézet Budapest által szervezett sajtótájékoztatón is elhangzott -, hogy a bíróság a bizottságnak ad igazat, a magyar államnak így pedig 200 milliárd forintot kell visszaadnia a telekommunikációs cégeknek.

Ha így lesz, az óriási lyukat üt a költségvetésen, amelyet a kormány a hetekben két megszorítócsomaggal igyekezett helyre billenteni.

A négy szektoradó közül ez már a második, amely az Európai Bíróságon köt ki. Pár hete a hipermarketadónak becézett, a kiskereskedelmi szektort sújtó különadót támadta meg a Hervis cég. Annak a pernek a kimenetele kevésbé egyértelműen ítélhető meg adószakértők szerint.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.