Sokkal, kétmillióval kevesebb sztrádamatrica fogyott az idén kilenc hónap alatt, mint tavaly ugyanennyi idő alatt, mégis durván, 15 százalékkal nőtt az állam matricabevétele. Főként azért, mert megszüntették a négynapos matricát.

Az év első kilenc hónapjában 15 százalékkal kevesebb sztrádamatricát vásároltak az autósok, írja a Napi Gazdaság az Állami Autópálya Kezelő Zrt.-re hivatkozva. Az idén szeptemberig 11 millió vignetta fogyott, tavaly ennyi idő alatt több mint 13 millió.

Az állam azonban mégis örülhet, mert a matricabevétele jelentősen megugrott. Tavaly kilenc hónap alatt valamivel kevesebb, mint 38 milliárd forintot fizettek be az autósok, az idén azonban már 45 milliárd forintnál is többet. Ez 15 százalékos bevételnövekedés.

A kormány az év elejétől megszüntette a négynapos sztrádamatricát, így most tíznapos vignettát kell vásárolnia annak, aki akár csak néhány órára, egy-két napra akarja használni az autópályákat. Javarészt ez magyarázza a kiugró bevételnövekedést, de az is szerepet játszott, hogy a nagy tehergépjárművek által használt sztrádamatrica is drágult.