Körmükre néznének az európai bankoknak

Vágólapra másolva!
Jövőre beindulhat az eurózóna bankjainak központi ellenőrzése. A cél az, hogy ne közvetlenül adófizetői pénzből kelljen kimenteni őket, ha bajba kerülnek.
Vágólapra másolva!

Megállapodás született az eurózóna közös bankfelügyeletének kérdésében - közölték uniós tisztségviselők pénteken az előző nap kezdődött kétnapos brüsszeli EU-csúcs helyszínén. A felügyeleti rendszer jogi kereteit még az év végéig kialakítják, de a szervezet felállítása csak jövőre indul.

Az egységes felügyelet az eurózóna összes bankját ellenőrizné. A rendszer megalkotása előfeltétele annak, hogy ezeket a pénzintézeteket az eurózóna közös mentőalapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM) szükség esetén kisegíthesse, és ne az adott esetben eladósodott országoknak kelljen erre költeniük, ha baj van - írta a Wall Street Journal amerikai üzleti lap internetes kiadása.

A bankfelügyelet központosítása a németek reményei szerint előkészítheti az euróövezeti tagországok szorosabb pénzügyi és költségvetési együttműködését. Így a jövőben megelőzhető lenne az olyan felelőtlen gazdálkodás, mint amely például Görögországot a csőd szélére sodorta.