Vételre minősítette fel a Magyar Telekom részvényeit ma reggel a Goldman Sachs. A megfogalmazott 500 forintos célárfolyam majdnem 25%-os szárnyalással kecsegtet. Érdemes lesz ma odafigyelni a Magyar Telekom részvényeire, ugyanis hosszú ideje ez az első lényegesebb pozitív hír a céggel kapcsolatban, ráadásul a Goldman ajánlások gyakran erős mozgásokat tudnak kiváltani egy-egy magyar papírból is.

Annyi szenvedés, adóztatás és árfolyamesés után ezúttal végre egy jó hír érkezett a Magyar Telekom részvények háza tájáról, ugyanis a világ egyik legbefolyásosabb befektetési bankháza, a Goldman Sachs ma reggel "Vétel" minősítéssel látta el a részvényeket. Az elemzők számítási modellje szerint a Magyar Telekom részvények árfolyama elérheti az 500 forintot, ami csaknem 25%-os felértékelődési potenciál a részvények tegnap esti, a Budapesti Értéktőzsdén kialakult 403 forintos záróárhoz képest.

A hír több szempontból is nagyon érdekes. Egyrészt a Goldman tényleg az egyik legbefolyásosabb bankház, minősítéseik gyakran erősen meg tudják mozgatni egy-egy magyar részvény árfolyamát is. Ezen felül a Magyar Telekom részvényei a céget érő sok megpróbáltatás (például a távközlési válságadó, a negyedik mobilszolgáltató erőltetése, a két nappal ezelőtt bejelentett közműadó, stb) miatt nagyon régen kaptak dicsérő szavakat a tőzsdei elemzőktől, mostanában inkább kerülik a papírokat a nagybefektetők.

Harmadsorban azt is érdemes hozzátenni, hogy tőzsdei körökben igen erős a félelem azzal kapcsolatban, hogy a társaság csökkentheti osztalékfizetését a jövőben. A jelek szerint a Goldman vagy nem osztja ezt a félelmet, vagy úgy gondolják az elemzők, hogy ez a kockázatot a jelenlegi nyomott árazás már bőven tükrözi.

Az osztalékcsökkentés egyébként már csak azért sem lenne feltétlenül meglepő, mert az elmúlt napokban/hetekben több szomszédos ország egykori monopol távközlési szolgáltatója tett ilyen lépést. A lengyel TPSA például éppen ezen a héten szerdán tett ilyen bejelentést, amire aztán részvényei félelmetes zuhanást mutattak be. Az osztrák Telekom Austria alig néhány hete vágta vissza a részvényesek felé történő kifizetéseket, azt a részvényt is csúnyán megbüntette a piac a bejelentésért.

Magyar Telekom