Gyulay: Nem kell sok pénz a dohányboltokhoz

Vágólapra másolva!
Nem lesz magas a dohánytermékek árusításához szükséges koncessziós díj, az állam nem ebből a bevételből akar élni - mondta a Népszabadságnak Gyulay Zsolt. A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. héten kinevezett vezetője borzasztónak tartja, hogy belföldön ma bárki korlátlanul dohányhoz juthat.
Vágólapra másolva!

"Összeget most nem szeretnék mondani. Ugyanakkor az biztos: nem olyan nagyságú lesz, amely visszatartana valakit is attól, hogy ezzel foglalkozzon, ha kedve van hozzá" - mondta a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. (NDN) élére a héten kinevezett Gyulay Zsolt a Nol.hu-n megjelent interjújában arra a kérdésre, hogy mennyi koncessziós díjat kell majd fizetnie annak, aki a jövőben dohányboltot szeretne üzemeltetni Magyarországon.

Gyulay Zsolt szerint az új modell csökkenteni fogja a dohányosok számát; a törvény alapvetően a fiatalokra koncentrál, nekik sokkal nehezebb lesz a dohánytermékek beszerzése. "A forgalmazó helyekre például 18 éven aluli be sem léphet. Ezenfelül a jelenlegi 40-42 ezer elárusító hellyel szemben csupán 6-7 ezer üzemel majd. A lényegesen alacsonyabb szám miatt ezek ellenőrzése sokkal hatékonyabbá válhat" - mondta.

Hozzátette, bízik abban, hogy azok, akik a forgalmazói koncessziót elnyerik, egy ilyen rendszerben nem kockáztatják majd a megélhetésüket, hiszen a koncesszió húsz évre szól. Ez pedig végül is azt eredményezheti, hogy a dohányzók száma éppen a fiatalok körében csökkenhet a leginkább.

Gyulay borzasztónak tartja, hogy belföldön ma bárki korlátlanul dohányhoz juthat. Elmondása szerint az állam dohányzás miatt fellépő közvetlen és közvetett kiadásai 2010-ben 441 milliárd forintot tettek ki, ezzel szemben az ehhez a szektorhoz kapcsolható teljes bevétel 360 milliárd forint volt, vagyis 80 milliárd forint a hiány.

Arra a felvetésre, hogy az NDN-nek kell megszerveznie a november 15-én kiírandó állami koncessziós pályáztatást, azt mondta, "a határidők némileg frusztrálóak". A legnagyobb feladat ennyi idő alatt összerakni a vállalatot, azt a céget, amely elvégzi a pályázatok elbírálását, majd később az ellenőrzéseket - közölte.

Hangsúlyozta, hogy egy új állami vállalat felállítása sok időt vesz igénybe az adminisztráció miatt. "Ez a folyamat még zajlik. Pontos adatokat, hogy a társaság hogyan áll majd fel, és mennyien dolgoznak majd benne, azt novemberben tudok mondani. Még azt sem tudjuk, a koncessziókra hány pályázat fut majd be" - mondta.