Milliárdos lyuk az EU költségvetésében

2012.10.23. 20:04

Kilenc milliárd eruóval kellene kiegészíteni az unió idei büdzséjét a költségvetési biztos szerint. Több pénzre van szüksége a kohéziós alapnak, a kutatási projekteknek és az Erasmus diákcsereprogramnak is.

A tervezettnél 9 milliárd euróval többre van szükség az idén ahhoz, hogy az Európai Unió minden vállalását teljesíteni tudja, ennyivel kellene kiegészíteni az unió idei költségvetését az Európai Bizottság számításai szerint - tudatta kedden Janusz Lewandowski költségvetésért felelős uniós biztos.

A legnagyobb összeggel, 8,3 milliárd euróval a kohéziós és vidékfejlesztési alapokra szánt forrásokat kellene kiegészíteni, kutatási projektek támogatására 423 millió euróval többre van szükség, az európai felsőoktatási diákcserét lehetővé tévő Erasmus-programnak pedig 90 millió euró többlettámogatásra volna szüksége - közölte a brüsszeli testület.

"Nem arról van szó, hogy a bizottság több pénzt kér, hanem arról, hogy a tagállamok teljesítik-e vállalásaikat; folyamatos támogatást nyújtanak az Erasmus-programban részt vevő diákoknak és Európa szegényebb térségeinek a kohéziós alapokon keresztül" - idézi José Manuel Barrosót, a bizottság elnökét a testület közleménye.

5,9 milliárdot a tagállamoknak kellene állni

A bizottság azt is ismerteti, hogy az unió éves költségvetése a hétéves pénzügyi keret adott évre szóló része, és mivel a periódus elején elindított projektek az időszak végére érnek be, ezért a többéves keret vége felé haladva arányosan több a kiadás. A testület azt sem mulasztja el hozzátenni, hogy a múlt év legvégén 5 milliárd euró finanszírozási igényt már nem tudott teljesíteni, amelyet az idei pénzből kellett kifizetni. Emellett a bizottság kijelenti, hogy mind a tavalyi, mind az idei büdzsét végül jóval kisebb összeggel fogadták el a tagállamok és az Európai Parlament, mint amennyit a bizottság eleve szükségesnek látott.

A lengyel biztos egyben reményét fejezte ki, hogy a tagállamok és a parlament gyorsan jóváhagyja a költségvetés kiegészítését, amire nem az unió intézményeinek, hanem az európai diákoknak, kutatóknak, a civil és az üzleti szféra szereplőinek van szükségük.

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy az összesen 9 milliárd euróból 5,9 milliárdot kellene a tagállamoknak állniuk, mert a bizottság idén 3,1 milliárd euró többletbevételre tudott szert tenni főleg versenyjogi eljárások során kiszabott bírságokból, büntetésekből.