A horvátok közel ötöde munkanélküli

Vágólapra másolva!
A recesszióban lévő horvát gazdaságban tovább nőtt a munkanélküliség: a ráta a tavaly szeptemberi 16,8-ról 18,3 százalékra nőtt. Egy friss felmérés szerint a horvát egyetemisták többsége két éven belül külföldön keresne munkát.
Vágólapra másolva!

Horvátországban 18,3 százalékra nőtt a munkanélküliség szeptemberben, ez azt jelenti, hogy a 4,8 milliós országban 311 100-an voltak munka nélkül a múlt hónapban - derül ki a horvát statisztikai hivatal kedden közzétett jelentéséből.

A friss adat szerint romlott a helyzet, augusztusban még 17,7 százalékos volt a munkanélküliség, 2011 szeptemberében pedig 16,8 százalékos volt az állástalanok aránya.

A kedvezőtlen munkaerő-piaci helyzet azzal magyarázható, hogy a horvát gazdaság negyedik éve nem tud kilábalni a recesszióból. A hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékkal csökkent a második negyedévben a múlt év hasonló időszakához képest. A horvát kormány a közelmúltban 0,8 százalékos növekedésről stagnálásra rontotta a gazdaság idei teljesítményére vonatkozó előrejelzését.

A MojPosao.net álláskereső portál felmérést készített arról, hogy hányan és mikor szándékoznak Horvátország helyett külföldön vállalni munkát. A megkérdezettek 64 százaléka tervezi, hogy két éven belül külföldre távozik Horvátországból. A felmérésben részt vevők 16 százaléka, főleg egyetemisták 2-5 éven belül akar elmenni, ha nem tud a végzettségének megfelelő állást találni Horvátországban, 4 százalék pedig öt éven túl. A közvélemény-kutatásban részt vevő horvátok 16 százaléka nem tervezi, hogy elhagyja Horvátországot. Közülük legtöbben családi kötődéssel indokolták nemleges válaszukat, úgy vélik, hogy a rokonok közelsége biztonságérzetet ad nekik.