Tízezreket hagyunk veszni a bankszámlánkon

Vágólapra másolva!
Évente akár 60-70 ezer forinttal is csökkenthetők a banki kiadások egy jól megválasztott folyószámlával - ez derül ki a Biztosítás.hu napokban elindított kalkulátorából, amely a költségek összehasonlításán felül az azonnali bankváltást is lehetővé teszi.
Vágólapra másolva!

Az eddig csak biztosítások díjainak összehasonlítását végző portál legfrissebb szolgáltatása - amely az [origo]-n is elérhető - 12 hazai bank 70 számlatermékét feldolgozva mutatja be, hogy mennyit is fizetünk valójában a bankszámlánk után.

A kalkulátor szakértői szerint bár a bankok hasonló számlacsomagjai által nyújtott szolgáltatások alig különböznek egymástól, a díjak között mégis több tízezer forintos eltéréseket találunk, ez pedig jelentős megtakarításra ad lehetőséget. Az elérhető legolcsóbb lakossági számlák éves költsége alig 4 ezer forint, a magyar ügyfelek mégis több mint 25 ezer forintot fizetnek átlagosan bankszámlájukhoz kapcsolódóan. Nem ritkák az 50, sőt a 100 ezer forinthoz közeli éves díjú bankszámlák sem, azonban mindez csak néhány tudatos banki ügyfél figyelmét vonta magára ez idáig.

Rácz István ügyvezető szerint a helyzet leginkább a kötelező biztosítás évekkel ezelőtti állapotához hasonlítható, amikor még csak kevesen tudtak arról, hogy lényegesen olcsóbban is megkaphatják ugyanazt a szolgáltatást, és így indokolatlanul magas biztosítási díjat fizettek.

Mivel egyes bankköltségeket csak évente egyszer, míg másokat havonta, kisebb részletekben csepegtetve számolnak fel a pénzintézetek, a tényleges bankköltségek mértéke elbújik a bankszámlatörténet sorai között. Rácz István, a Biztosítás.hu ügyvezetője úgy véli, hogy a legtöbben nem is veszik észre a néhány száz forintosra darabolt banki költségeket, mások pedig egyszerűen azt gondolják, hogy ezeknek a költségeknek a megfizetése elkerülhetetlen. Véleménye szerint ez néhány éve még valóban így volt, de ma már nem igaz.

A hazai bankok között ugyanis - a hitelezési piac folyamatos szűkülését követően - jelentős verseny alakult ki a számlaügyfelekért. Megjelentek az úgynevezett nullás csomagok, illetve a direkt banki szolgáltatások. Mindez megteremtette a lehetőséget a lényegesen olcsóbb bankszámlák eléréséhez, vagyis aki ellenőrzi jelenlegi bankszámlájának díjait, az minden bizonnyal talál magának jelentősen olcsóbb ajánlatot.

Aki ezen felbuzdulva azonnal számlát is akar váltani, az a Biztosítás.hu felületén ezt kezdeményezheti, de a portál szakértői arra figyelmeztetnek, hogy körülbelül egy hónapos átfutási időre van szükség az átálláshoz. Ez annak ellenére így van, hogy a hazai bankok az Európai Bizottság előírásai szerint a számlaváltásokkal kapcsolatos teendők egy részét - a számlaváltó ügyfelek meghatalmazása alapján - ma már egymás között intézik.

A Biztosítás.hu az [origo] szolgáltató partnere.