Gyengélkednek a vegyipari óriások

Vágólapra másolva!
A Dow Jones Industrial Average index (DJIA) tegnap elszenvedte június óta legnagyobb egy napos csökkenését (-1,82 százalék), miután olyan jelentős méretű cégek mint a Dupont, a United Technologies vagy a 3M csalódást jelentő gyorsjelentési adatokat tettek közzé. A gazdasági növekedés lassulására érzékenyebb vállalatok, mint például a vegyipari cégek, leépítésekkel, gyárbezárásokkal azonnal reagáltak a kedvezőtlen számokra.
Vágólapra másolva!

Elsősorban a gyorsjelentések mozgatták az amerikai piacokat az elmúlt napokban. Több meghatározó ipari és technológiai cég tette közzé elmúlt negyedéves számait, a jelentések pedig összességében negatív hangulatot hagytak maguk mögött. A bevétel és a profit sorokon látott elmaradások mellett a gyenge előrejelzések keltettek csalódást. A főbb tengerentúli indexek közül az S&P 500 1,44 százalékos, a Dow Jones Industrial Average pedig 1,82 százalékos eséssel zárt tegnap.

Az Dow Jones és az S&P 500 indexek alakulása

A legfontosabb gyorsjelentéseket az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

A Caterpillar (NYSE) a várakozásokat felülteljesítő számai mellett csökkentette az egész évre vonatkozó prognózisát, részvényenként 9-9,25 dolláros (elemzői várakozás: 9,17 dollár) profitra számít 66 milliárd dolláros árbevétel mellett, a korábbi 9,6 dolláros EPS és 68-70 milliárd dolláros bevétel helyett. A gyenge makrogazdasági kilátások nemcsak 2012-ben éreztetik hatásukat a cég szerint, 2013-ban csupán az idei árbevétel +/-5 százalékos környezetében alakulhatnak a bevétel a menedzsment szerint.

A vegyipari óriás DuPont (NYSE) a várakozásokat alulmúló negyedéves számok mellé szintén rontott egész éves prognózisán, a korábban közzétett 4,2-4,4 dollárról csupán 3,25-3,5 dolláros részvényenkénti profitot vár a menedzsment 2012-ben (elemzői várakozás: 3,5 dollár). A cég 1500 fős leépítéseket tervez, hogy a gyenge makrogazdasági környezetben kontroll alatt tudja tartani a költségeit.

Az ipari óriás 3M (NYSE) hasonló módon a 2012-re vonatkozó várakozások csökkentésével lombozta le a befektetőket. A társaság a korábban közölt 6,35-6,5 dolláros EPS helyett csupán 6,27-6,35 dollárt vár (elemzői várkozás: 6,34 dollár). A gyengébb kilátások és a visszafogott negyedéves eredmények egyaránt a kedvezőtlen devizahatásoknak (dollárgyengülés az előző év azonos időszakához képest) és az emelkedő akvizíciós költségeknek tudható be (a felvásárolt cégek ár a globális részvényindexek árfolyamának növekedésével emelkedett).

Nem meglepő módon a United Technologies (NYSE) is az erős dollárt okolta a várakozásoktól elmaradó bevételért. A cég szintén csökkentette valamelyest a 2012-es bevételre vonatkozó várakozásokat, és arra is figyelmeztet, hogy a korábban 500 millió dollárosra becsült vállalati átszervezési költségek elérhetik a 600 millió dollárt.

A Dow Chemical (NYSE) 2400 munkavállalójától válik meg (5 százaléka a cég alkalmazottjainak) és 20 gyáregységének bezárását tervezi, annak érdekében, hogy 500 millió dollárral csökkentse költségeit. A Dupont versenytársa azután jelentette be ezeket a lépéseket, miután a világgazdaság lassulása miatt az egy részvényre jutó nettó profitja 42 centre zuhant (a korábbi 69 centről), ami meghaladja az elemzők által várt 37 centet. A fő számok közül a bevétel 15,1 milliárd dollárról 13,6 milliárd dollárra süllyedt.

Változhat a befektetői hangulat

A bejelentett vállalati reakciók semmiképp sem lesznek pozitív hatással a múlt hónapban három év után ismét 8 százalék alá eső amerikai munkanélküliségi rátára. Mindaz a pozitívum, amit a Fed eszközvásárlási programjának híre felépített, elillanni látszik, és a befektetők kockázatkerülő üzemmódba kapcsolhatnak át. Az európai hitelválság-kezelés lassúsága, és a kínai gazdasági növekedés megtorpanása sem segíti az amerikai cégek helyzetét. A globális részvényindexek a júniusi csökkenő trend fordulópont óta jól tejesítettek, az S&P 500 12 százalékot, az ázsiai és európai társai 15 százalékot raliztak, az elmúlt napokban azonban lefelé vették az irányt, ami akár trend fordulduló is lehet.