Időt kaptak a görögök

Vágólapra másolva!
A Süddeutsche Zeitung szerint a görögök haladékot kaptak a reformok végrehajtására, és megkapják a mentőcsomag esedékes részletét is. Görögország azért kapott engedményt, mert a hiány nem politikai okokból, hanem a válság hatására emelkedett.
Vágólapra másolva!

Görögország két évvel több időt kap a nemzetközi hitelprogramhoz kapcsolódó reformok végrehajtására, és megkapja a hitel következő részletét is - írta a Süddeutsche Zeitung német újság a görög kormány és a nemzetközi hitelezők - IMF, az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank - tárgyalásain formálódó új egyetértési nyilatkozat tervezetére hivatkozva.

A német lap szerint a GDP-arányos államháztartási hiányt 2014 helyett 2016-ra kell a 3 százalékos határérték alá szorítaniuk a görögöknek. Emellett meghosszabbítják a munkaerőpiac és az energiaszektor reformjának határidejét is, a privatizációs programon pedig könnyítenek: az állami érdekeltségek eladásából az eredetileg tervezett 19 milliárd euró helyett 8,8 milliárd euró bevételt kell elérni 2015-ig.

A Süddeutsche Zeitung forrás megnevezése nélkül azt is írta, hogy Athén megkapja a 130 milliárd eurós második hitelprogram következő, csaknem 32 milliárd eurós részletét. Erre szükség is lesz, mert a görög államkassza a pénz nélkül november végére kiürül. A könnyítéseket az indokolja, hogy a görög kormány határozottan hajtja végre a reformokat, az újabb pénzügyi problémák pedig nem politikai mulasztás miatt alakultak ki. A finanszírozási tervben keletkezett 15-18 milliárdos hiány a recesszió hatása, amire a hitelezők sem számítottak. További fontos tényező, hogy Angela Merkel német kancellár és több más vezető uniós tagállam kormányfője politikailag és gazdaságilag is túlságosan kockázatosnak ítéli meg Görögország távozását az euróövezetből - írta a német lap.