Vágólapra másolva!
Rosszul teljesítettek az amerikai tőzsdék kedden, és hónapok óta nem látott esést produkáltak a részvényindexek. A Dow közel 250 pontos mínuszban zárt, ami mögött a folyamatosan kiújuló európai adósságválság miatti félelmek és a gyenge ipari gyorsjelentések állnak. Így a péntek óta tartó zuhanásból még mindig nem sikerült felállni. Ázsiában fellendülést mutat a kínai ipar, miután az HSBC feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe három hónapos csúcsára emelkedett. Ennek ellenére az ázsiai piacok szintén a negatív tartományban tartózkodnak. Olvassa el ma reggeli európai piaci összefoglalónkat is: Nagy esések után enyhe pluszban Európa
Vágólapra másolva!

Kedvező kínai termelési adatok

A kínai termelési index növekedésének ellenére mínuszban mozognak a főbb ázsiai indexek. Az HSBC előzetes kínai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe 49,1 pontra emelkedett a szeptemberi 47,9 pontról, ami három hónapos csúcsnak felel meg. Az index 50 pont feletti értéke a feldolgozóipar növekedését, míg ez alatti értéke zsugorodását jelzi. Ebből következően a kritikus szint felé közelítés az ipar talpraállását jelezheti, ami optimizmusra adhat okot.

Ennek ellenére a kínai piac kivételével nem tudtak felfelé kanyarodni az ázsiai indexek, és a negatív tartományban tartózkodnak. A leggyengébbnek a dél-koreai Kospi tűnik, míg a kínai Shanghai enyhe, 0,3 százalékos pluszban zárt.

Forrás: [origo]

Szárnyal a Yahoo és a Facebook

Lefelé vették az irányt az amerikai részvényindexek a keddi kereskedés során, a Dow június óta nem zuhant annyit egy nap alatt, mint tegnap és 243 pontos esés után 13102,5 ponton zárt. Ezzel lényegében folytatódott a péntek óta tartó zuhanás, aminek a folyamatosan felszínre kerülő európai adósságproblémák, valamint a gyenge ipari gyorsjelentések állhatnak.A Caterpillar (NYSE), a DuPont (NYSE), a 3M (NYSE) és a United Technologies (NYSE) egyaránt csökkentette az egész évre vonatkozó prognózisát. A Caterpillar figyelmeztette a befektetőket, hogy az árbevétele lényegében stagnálhat 2013-ban is. A DuPont pedig 1500 fős elbocsátást tervez a költségek visszafogása miatt.

A kedvezőtlen hírek gyenge kilátásokat mutatnak az amerikai ipar egészére, ami eladói nyomás alatt tartotta a piacokat. Az S&P szektorai kivétel nélkül mínuszban zártak, a leggyengébben a nyersanyag és energia ipari cégek papírjai teljesítettek. A technológiai szektor emelkedését a Facebook és a Yahoo szárnyalása sem tudta segíteni. Az S&P és a Dow közel 3 százalékot, a Nasdaq pedig 2,5 százalékot zuhant péntek óta.

Forrás: [origo]

Forrás: [origo]

Ma a FED esti kamatdöntő ülésére, valamint az újlakás építések számának alakulására figyelhetünk. Az alapkamatot várhatóan 0,25 százalékon tartják a döntéshozók.

Kifejezetten rossz napja volt az Apple-nak, melynek papírjai 3,3 százalékos zuhanást szenvedtek el, miután bemutatták a 13 inch-es Macbook Pro új verzióját és az új iPad Mini-t. A részvények esésének az lehet az oka, hogy az iPad Mini ára 329 dollár lesz, ami magasabb, mint amire előzetsen számítottak a szakértők.

Apple (Nasdaq)

Forrás: [origo]

A részvénypiacok zuhanása nem hatott a Yahoo árfolyamára, ami 6 százalékos emelkedésével valósággal szárnyalt és egyéves csúcsán zárt a papír. A jó szereplése annak köszönhető, hogy 1,09 milliárd dolláros bevétel mellett 3,16 milliárd dolláros nettó profitra tett szert, ami komoly növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor kevesebb mint 300 millió dolláros nyereséget könyvelt el a cég. A társaság eredményeit a kínai Alibaba nevű internetes cégben birtokolt részesedés értékesítése segítette, amely 2,8 milliárd dollárral növelte a negyedéves profitot.

Yahoo (Nasdaq)

Forrás: [origo]

Közel 13 százalékkal ugrott meg a Facebook árfolyama, miután a társaság közzétette harmadik negyedéves számait. A vállalat bevételei 1,26 milliárd dolláron alakultak szemben az elemzők által előzetesen várt 1,23 milliárd dollár helyett. Nagy meglepetést okozott a hirdetési bevételek alakulása, amelyek 36 százalékkal emelkedtek, jóval nagyobb mértékben, mint amire számítottak. Ezek után a cég részvényei 22 dollárig is emelkedtek, ami még mindig jócskán elmarad a 38 dolláros kibocsátási árfolyamtól.

Facebook (Nasdaq)

Forrás: [origo]